Pauzeren: dit gebeurt er in je lichaam

Dat een alcoholpauze goed voor je is, zowel voor lichaam als geest, vertellen we je maar al te graag. We hebben het dan ook al menigmaal uiteengezet. Onlangs kwamen we dit National Geographic artikel tegen en dat wilden we je niet onthouden. Want tjongejonge, wat zitten er inderdaad mooie voordelen aan een maand geen alcohol drinken.

Dat de lever opknapt van een maand de kurk op de fles laten zitten, wist je waarschijnlijk al. Je lever is een belangrijk orgaan dat niet alleen noodzakelijke voedingsstoffen uit je bloed opneemt, maar ook giftige stoffen onschadelijk maakt. Langdurig overmatig alcoholgebruik kan levercellen beschadigen. In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen. Ook matige drinkers die een maand pauze nemen hebben dit voordeel. Helaas verdwijnt dit gezondheidseffect als je weer gaat drinken. Ook als je tussendoor drinkt dus.

Als je IkPas 30 dagen aaneengesloten volhoudt, gun je je lever rust en kan de lever zich herstellen. Een extra reden om tijdens de 30 dagen geen uitzondering te maken.

Nog meer voordelen

Een verbeterde bloeddruk, gewichtsverlies, een betere nachtrust, een hogere concentratie, een beter humeur,  een stralende huid én gezondere darmen, ‘zomaar’ en greep uit de voordelen die je (in meer of mindere mate) gaat ervaren bij het houden van een alcoholpauze.

Wat we ook zeker niet mogen vergeten, is dat pauzeren een positief effect heeft op je mentale welbevinden. Een alcoholpauze zorgt voor een afname van eventuele depressie- en angstgevoelens. Als je (tijdelijk) geen alcohol drinkt, merken mensen die last hebben van depressieve of angstklachten vaak een verbetering van deze klachten als ze stoppen met alcohol. Verwacht deze positieve effecten niet direct, want je lichaam en geest zijn nog aan het ontwennen. Geef het de tijd.

Depressieve gevoelens en alcohol drinken gaan vaak gepaard met angst. Als je angstgevoelens een reden zijn om te drinken, dan wordt de angst alleen maar erger. Tijdelijk niet meer drinken of helemaal stoppen met het drinken van alcohol, zorgt ervoor dat je negatieve gevoelens zoals somberheid en angst vaak als vanzelf verdwijnen.Als je dit leest wordt een maand pauzeren een steeds beter idee.

Terug naar jezelf

Een maand niet drinken is daarnaast meer dan lichamelijke en geestelijke voordelen ervaren. Het zet je ook aan het denken. Zo’n moment van reflectie laat vragen voorbijkomen als: ‘Waarom drink ik alcohol?’, ‘Kan ik ook ontspannen zonder alcohol?’, ‘Wat zou voor mij een goede balans zijn?’. Allemaal nuttige vragen die je in deze heldere maand kunt beantwoorden en die je in de toekomst bewuster laten drinken.

Tot de volgende challenge dan maar?

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat