Gun je lever een break

De lever speelt een belangrijke rol in het afbraakproces van alcohol. Het is dan ook geen verrassing dat dit orgaan behoorlijk opknapt van een bewust ingelaste alcoholpauze. Lees hier hoe jouw lever deze herstelperiode ervaart en welke winst je lichaam boekt.

Voordat we dieper ingaan op welke ontwikkeling je lever doormaakt, wanneer je een alcoholpauze inlast, laten we je eerst aan de hand van drie stappen zien hoe je lever de genuttigde alcohol weer afbreekt.

Stap 1: De lever breekt de alcohol af tot aceetaldehyde. Aceetaldehyde is een giftige stof, het tast de organen aan en is onder andere verantwoordelijk voor de kater.

Stap 2: De lever breekt de aceetaldehyde af tot azijnzuur.

Stap 3: De azijnzuur wordt afgebroken tot water en kooldioxide. Water en kooldioxide worden via urine en ademen uitgescheiden.

Pauze!

De bewering dat de lever uitrust en opknapt bij een maand alcoholpauze is geen losse flodder, maar wordt gestaafd door onderzoek. Onderzoekers van het Radboudumc namen samen met het NTR-televisieprogramma De Kennis van Nu, de proef op de som. Veertien gematigde drinkers en de presentatoren van De Kennis van Nu dronken voor het onderzoek een maand geen alcohol. Om toevalligheden uit te sluiten deden negen geheelonthouders mee als controlegroep. Wat bleek? Een alcoholloze maand zorgde ervoor dat de cholesterolwaardes daalden, het buikvet afnam en de waardes in het bloed, die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen, daalden ook.

Bijvangst

En er is nog meer goed nieuws: niet alleen je lever knapt op van een alcoholpauze, ook voel je je gedurende deze periode fitter, slaap je beter en houd je meer geld over voor andere dingen. Dat is dus een win-win-win-win-situatie.

Behoefte aan nog meer informatie met betrekking tot de lever? Check:

alcoholinfo.nl/lever

trimbos.nl/lever

gezonderleven.com/lever

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat