Alcohol en je hardloopprestaties

Hardlopen is een populaire sport. Het is ook zo laagdrempelig. Je trekt je hardloopschoenen aan en de deur achter je dicht. Voordat je het weet ben je een paar kilometer verder. Nu natuurlijk niet, maar houd je daarnaast van een wijntje of biertje, dan is het goed om te weten welke invloed alcohol heeft op je loopprestaties.

Laten we vooropstellen dat alcohol nooit goed is voor je lichaam. Dus ook niet voor je loopprestaties.

Rust en herstel

Na een flinke sportieve inspanning heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Dat doet het door te rusten en vooral door te slapen. Wanneer je hebt gedronken voor of na je hardloopprestatie, dan is dit van invloed op je slaapcyclus. Alcohol zorgt ervoor dat de eerste diepe slaap (REM-slaap) naar voren wordt gehaald. Dit betekent dat je eerder droomt en de hersenen sneller alle informatie en indrukken van die dag moeten verwerken. Het tweede deel van de nacht vindt de REM-slaap veel later plaats, waardoor de hersenen overbelast raken. Doordat de diepe slaap niet evenredig plaatsvindt, treden er slaapproblemen op. Zoals slaapwandelen, praten in je slaap en slaapapneu. Daarnaast is er een verhoogde kans op heftige dromen of nachtmerries.

Ook de productie van de groeihormonen wordt geremd. Komt dit vaker voor, dan zal je dus minder snel herstellen van je trainingen en mogelijk sneller blessures oplopen.

Op halve kracht

Als sporter en dus ook als hardloper heb je glycogeen nodig. Glycogeen wordt omgezet in glucose om snel door de spiercellen te kunnen gebruiken. Deze energie heeft je lichaam nodig om te presteren. Drink je alcohol voor het hardlopen, dan geeft je lever voorrang aan de afbraak van de alcohol waardoor de stofwisseling verstoord wordt. Het gevolg: een lage bloedsuikerspiegel, minder energie. En dat is te merken aan je sportprestaties.

Lopen met een kater?

Sommigen zweren bij een rondje hardlopen als ze de avond ervoor te diep in het glaasje hebben gekeken. Even lekker zweten en dan is de kater verdwenen. Maar zo werkt het (helaas) niet. Ieder glas alcohol dat je je drinkt moet worden afgebroken door de lever en dat duurt per glas ongeveer 1 tot 1,5 uur. Je moet zelfs een extra goed op je vochtinname letten als je gaat hardlopen met een kater. Door het zweten verlies je extra vocht, iets wat je katerige lichaam juist nodig heeft om te herstellen.

Uit dit onderzoek blijkt dat vijf biertjes geen invloed hebben of je kracht, deelnemers waren nog even sterk de volgende ochtend. Het cardio-onderdeel van hetzelfde onderzoek zag er wel anders uit: het vermogen van de deelnemers nam gemiddeld met 11% af.

Bron: runnersworld.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat