Waarom meedoen?

Als je je inschrijft voor IkPas doen we er alles aan om je tijdens de maand (of een langer aantal dagen naar eigen keuze) waarin je geen alcohol drinkt, zo goed mogelijk te begeleiden. Zo krijg je, als je je aanmeldt voor IkPas, je eigen dashboard met een aantal handige functies:

 • De IkPas-coach: een persoonlijke vraagbaak, die je kunt inroepen als je vragen hebt over IkPas of als je bijvoorbeeld wat advies nodig hebt tijdens moeilijke momenten. De IkPas-coach staat voor je klaar!
 • Een forum waar je je ervaringen uitwisselt met andere deelnemers
 • Je persoonlijke dagboek om je vorderingen en ervaringen in bij te houden
 • Badges die je kunt verdienen in allerlei situaties, zoals het weerstaan van alcohol tijdens een etentje of verjaardagsfeestje.
 • Unieke content die alleen beschikbaar is voor deelnemers, zoals: informatieve artikelen, lekkere alcoholvrije recepten, handige tips en nuttige weetjes.
 • De mogelijkheid om de contactfrequentie zelf in te stellen. Ontvang je graag wekelijks een nieuwsbrief, wil je dagelijks van ons horen of juist eens in de twee weken? Jij bepaalt!
 • Het grote voordeel van een eigen IkPas-account is dat we je kunnen steunen tijdens jouw uitdaging en dat je contact kunt maken met mede-IkPassers. Want een pauzeperiode beleef je samen.

Geef jezelf op of doe mee met een team

Samen met de rest van Nederland zet je je alcoholgebruik op pauze. Dus je bent nooit alleen. Wil je met je gezin, voetbalclub, vriendengroep, afdeling of het complete bedrijf meedoen? Maak dan een team aan. Want pauzeren doe je met z’n allen.

Elke dag kun je starten. Of doe mee aan een van onze maandelijkse challenges!

 

 

Doe mee met IkPas!

DIT LEVERT MEEDOEN MET IKPAS JOU OP

We roepen natuurlijk niet zomaar wat als we het hebben over de voordelen van tijdelijk geen alcohol drinken. Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg, doet al jaren onderzoek naar de effecten van niet-drinken onder de deelnemers van IkPas. En dat zijn er nogal wat:

BEWUSTWORDING VAN ALCOHOLGEBRUIK

Door tijdelijk geen alcohol te drinken merk je welke rol alcohol (vaak onbewust) in je leven speelt. 58% van de deelnemers is zich na IkPas meer bewust van hun alcoholgebruik en kiest bewuster óf, wannéér en hoevéél ze willen drinken in plaats van te handelen uit gewoonte.

MINDER ALCOHOL DRINKEN

Door mee te doen aan IkPas drink je ook na de pauzeperiode structureel minder. Zes maanden na IkPas dronken deelnemers gemiddeld ruim 30% minder dan voor de pauzeperiode.

BETER SLAPEN

Door tijdelijk geen alcohol te drinken slaap je beter. 62% van de deelnemers kan dat beamen. En ook deelnemers die in het verleden slaapdagboeken invulden, hadden die ervaring.

LICHAMELIJK FITTER VOELEN

Door geen alcohol te drinken, voel je je fitter. Dit wordt door 66% van de deelnemers bevestigd. Een aantal deelnemers maakten bijvoorbeeld ook melding van persoonlijke toptijden bij hardlopen.

MENTAAL FITTER VOELEN

Ook mentaal heb je profijt van geen alcohol drinken. 66% van de deelnemers ervaart dit.

BETER ‘NEE’ KUNNEN ZEGGEN

Geen alcohol drinken is ook wennen voor je omgeving; je zult standvastig moeten zijn in het weigeren van ‘rondjes’. 64% kan na afloop van de pauzeperiode beter ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Daarvoor hoeven ze niet per se de BOB te zijn!

GOED VOORBEELD VOOR JONGEREN

Met een pauzeperiode stel je een voorbeeld aan jongeren. 50% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. Ook jongeren merken dit op, zo bleek uit ons onderzoek.

DOORBREKEN VAN GEWOONTEGEDRAG

Meedoen met IkPas betekent je gewoontes doorbreken. Maar liefst 43,5% van de deelnemers heeft het gevoel dat ook echt te hebben gedaan. En als het met alcohol kan, dan kan het ook met chocolade. Maar dat is weer een andere uitdaging…

AFVALLEN

32% van de deelnemers is na de actie van IkPas gewicht kwijtgeraakt. Voor menig deelnemer een belangrijke reden om ook na IkPas minder alcohol te drinken.

GELD BESPAREN

Door geen alcohol te kopen, bespaart 55% van de deelnemers geld. En daar kun je weer andere leuke dingen van doen.

Veelgestelde vragen

 • Ik ben mijn wachtwoord vergeten of ik wil een nieuw wachtwoord

  Vul je e-mailadres in op https://ikpas.nl/wachtwoord-vergeten/ en je ontvangt een nieuwe link om een wachtwoord aan te maken en je profiel te activeren. Vergeet niet in je reclamefolder/spambox te kijken als je de mail niet in je inbox vindt!

  Ontvang je de mail niet? Neem dan even contact met ons op.

 • Ik heb een IkPas item besteld in de webshop maar nog niet ontvangen

  Neem even contact met ons op en we gaan het voor je oplossen!

 • Ik heb jullie hulp nodig

  Wat goed dat je om hulp durft te vragen!

  Er zijn een aantal manieren waarop we je kunnen helpen.

  Buiten een campagne

  • Je kunt het contactformulier invullen en dan komen we zo snel mogelijk op je vraag terug.
  • Bel of chat eens met onze partner, de Alcoholinfolijn. Dat kan ook anoniem!

  Tijdens de campagne

  • Tijdens de IkPas campagne is de IkPas coach actief in het dashboard, die kun je 24/7 een bericht sturen en je hebt altijd snel antwoord op je vraag.
 • Wat kost deelname aan IkPas?

  Deelname aan IkPas is gratis!

 • Kan ik ook meedoen als ik heel weinig of niet drink?

  Ja hoor! Ook als je heel weinig of niets drinkt, haal je er wel wat voor jezelf uit. Bijvoorbeeld leren ‘nee’ zeggen als het over groepsdruk gaat, kijken waarom je drinkt als je wél drinkt.. etc etc. IkPas is voor iedereen!

 • Het lukt me niet om me in te schrijven

  Inschrijven voor de ‘overbruggingschallenge’ en de ’40 dagen geen druppel’-challenge kan via ‘Mijn challenges’. Zorg dat je ingelogd bent en druk dan op https://ikpas.nl/wizard/challenge-aanmaken/selecteer-je-challenge/.

   

   

 • Wat als ik wel heb gedronken?

  Jammer, maar het is zoals het is. Het is geen reden om te stoppen met IkPas ‘omdat je het nu toch al niet gehaald hebt’. Je hebt het geconstateerd en je leert ervan. Kop op, gewoon weer verder gaan 🙂 Lees over dit onderwerp ook eens dit artikel.

 • Hoe staan jullie tegenover alcoholvrij bier?

  Van alcoholvrije wijn en bier vinden we het volgende; we zullen het nooit actief promoten als alternatief, omdat je er toch de associatie met alcohol door blijft houden. Bij een colaatje of een appelsap denk je niet aan alcohol, bij alcoholvrije wijn of een alcoholvrij biertje wel.

  Aan de andere kant: met mate en als het je helpt om je uitdaging te volbrengen, dat verbieden we natuurlijk niet!

   

 • Wanneer vindt IkPas weer plaats?

  Je kunt elk moment in het jaar een eigen challenge beginnen bij IkPas. Als je bent ingelogd en je gaat naar je dashboard kun je rechtsboven klikken op de knop die leidt naar de keuze voor een nieuwe challenge of zelf een challenge aanmaken. Met deze laatste optie kun je zelf een periode kiezen en je challenge aan eigen naam geven en anderen uitnodigen in een team. Zo kun je alleen of in een team deze eigen challenge volbrengen. Daarnaast organiseert IkPas elke maand een maandchallenge waar je je voor kunt inschrijven.

 • Ik wil mijn mailadres wijzigen

  Je mailadres is je gebruikersnaam en is gekoppeld aan je account. Die kunnen we helaas niet wijzigen. De nieuwsbrieven op een ander mailadres ontvangen kan wél: mail ons daarvoor even!

 • Waarom slaap ik slecht?

  De eerste dagen dat je geen alcohol drinkt, kun je inderdaad slechter slapen.

  Dat is de ontwenning. Als die fase voorbij is zul je zien dat je dieper slaapt en dat je slaap van betere kwaliteit is.

  Hou vol, met een paar dagen moet het beter gaan!

  Probeer in de tussentijd eens beeldschermen wat eerder uit te zetten (blauw licht van beeldscherm stopt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon), misschien een ontspannende thee, iets ontspannends doen voor het slapen, supplementen met valeriaan..

   

 • Waar koop ik zo'n polsbandje?

  Onze polsbandjes zijn te koop via de IkPas website, www.ikpas.nl/webshop.

 • Ik wil mijn account verwijderen

  Dat kan, dat doet u in uw profiel in uw dashboard.

 • Wat is het verschil tussen een challenge en een team?

  Als je je aanmeldt, moet je je aanmelden bij een challenge. Dat is de periode waarin je je alcoholgebruik op pauze zet. Zo hebben we de Dry January-challenge (30 dagen), de Vastentijd-challenge (40 dagen), maar ook later in het jaar kun je aansluiten bij een challenge.

  Je doet sowieso altijd alleen mee met een challenge, maar daarnaast kun je ook meedoen met een team. Je kunt ook met verschillende teams meedoen aan 1 challenge. Je challenges en je teams bekijk je hier: https://ikpas.nl/challenges/

 • Hebben jullie geen app?

  Onze app was verouderd & incompleet en wordt niet meer geüpdatet. Daarom hebben we ‘m uit de app-store gehaald & gedeactiveerd in de Play-store. Maar… onze vernieuwde IkPas website is zo gebouwd dat ‘ie op je telefoon uitstekend te bekijken is. In de webinterface zijn álle functies beschikbaar. Ga dus op je telefoon in je browser naar www.ikpas.nl en ga aan de slag!

  Wil je een handig icoontje op het beginscherm van je telefoon zodat je niet steeds de URL in je browser hoeft te typen? Kijk op www.ikpas.nl/web-app.

Kom je er niet uit? Neem dan contact op!

Wijzig instellingen voor chat