Waarom meedoen?

Het pauzeren van je alcoholgebruik via IkPas biedt talloze voordelen voor je fysieke, mentale en sociale gezondheid. Of je nu een sociale drinker bent of iemand die vaker drinkt dan hem lief is, een alcoholpauze helpt je om bewust te worden van je gewoonten en om op een gezondere manier met alcohol om te gaan.

  • De IkPas-coach: een persoonlijke vraagbaak, die je kunt inroepen als je vragen hebt over IkPas of als je bijvoorbeeld wat advies nodig hebt tijdens moeilijke momenten. De IkPas-coach staat voor je klaar!
  • Een forum waar je je ervaringen uitwisselt met andere deelnemers
  • Je persoonlijke dagboek om je vorderingen en ervaringen in bij te houden
  • Badges die je kunt verdienen in allerlei situaties, zoals het weerstaan van alcohol tijdens een etentje of verjaardagsfeestje.
  • Unieke content die alleen beschikbaar is voor deelnemers, zoals: informatieve artikelen, lekkere alcoholvrije recepten, handige tips en nuttige weetjes.
  • De mogelijkheid om de contactfrequentie zelf in te stellen. Ontvang je graag wekelijks een nieuwsbrief, wil je dagelijks van ons horen of juist eens in de twee weken? Jij bepaalt!
  • Het grote voordeel van een eigen IkPas-account is dat we je kunnen steunen tijdens jouw uitdaging en dat je contact kunt maken met mede-IkPassers. Want een pauzeperiode beleef je samen.

Geef jezelf op of doe mee met een team

Samen met de rest van Nederland zet je je alcoholgebruik op pauze. Dus je bent nooit alleen. Wil je met je gezin, voetbalclub, vriendengroep, afdeling of het complete bedrijf meedoen? Maak dan een team aan. Want pauzeren doe je met z’n allen.

Elke dag kun je starten. Of doe mee aan een van onze maandelijkse challenges!

Doe mee met IkPas!

DIT LEVERT MEEDOEN MET IKPAS JOU OP

We roepen natuurlijk niet zomaar wat als we het hebben over de voordelen van tijdelijk geen alcohol drinken. Tranzo, het wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van de Universiteit Tilburg, doet al jaren onderzoek naar de effecten van niet-drinken onder de deelnemers van IkPas. En dat zijn er nogal wat:

Bewustwording van je alcoholgebruik

Door een pauze in te lassen, ontdek je welke rol alcohol speelt in je leven. Veel deelnemers geven aan, dat ze niet wisten hoe sterk bepaalde drinkgewoonten waren ingebakken in hun dagelijkse routine. Door bewust even geen alcohol te drinken, krijg je inzicht in je gebruikspatronen en hoe vaak je automatisch naar een drankje grijpt.

Fysiek en mentaal fitter

Veel deelnemers merken al snel de fysieke voordelen van een alcoholpauze: je slaapt beter, voelt je energieker en kunt zelfs gewicht verliezen. Naast deze fysieke voordelen, meldde een aanzienlijk aantal deelnemers dat ze zich ook mentaal scherper en fitter voelden na het voltooien van de challenge. Deelnemers geven ook aan dat ze meer controle ervaren over hun alcoholgebruik.

Gezondheidswinst op lange termijn

Onderzoek heeft aangetoond dat deelnemers aan IkPas gemiddeld 35 procent minder alcohol drinken acht maanden na hun deelname. Door het doorbreken van oude gewoonten en het opbouwen van een nieuwe routine, draagt IkPas bij aan een blijvende gezonde leefstijl.

Wetenschappelijk onderbouwd en erkend

IkPas is niet zomaar een campagne, het is een wetenschappelijk onderbouwde interventie die officieel is erkend door het RIVM Loket Gezond Leven. Dit betekent dat de interventie voldoet aan strenge criteria voor effectiviteit, en verder onderzoek kan de status van IkPas in de toekomst nog verder versterken. Dankzij deze erkenning en het Nationaal Preventie Akkoord wordt IkPas breed gedragen door organisaties in de gezondheidszorg, waaronder alle GGD's, verslavingszorginstellingen, Verslavingskunde Nederland (VKN) en het Trimbos-instituut.

Ondersteuning op maat

Tijdens je deelname krijg je uitgebreide ondersteuning. Denk aan informatieve nieuwsbrieven, toegang tot een online community en de mogelijkheid om je vragen te stellen aan een IkPas-coach. Of je nu voor de eerste keer meedoet of voor de zoveelste keer, je kunt altijd rekenen op een helpende hand.

Een pauze kan altijd

Hoewel Dry January de meest bekende challenge is, kun je het hele jaar door deelnemen aan IkPas. Elke maand is er een nieuwe challenge, zoals ‘40 dagen geen druppel’ of ‘Nuchter weer aan de slag’ in de maand september. Zo kun je op elk moment in het jaar zelf kiezen wanneer je een pauze wilt inlassen.

 

Vragen over ikPas

  • Vul je e-mailadres in op https://ikpas.nl/wachtwoord-vergeten/ en je ontvangt een nieuwe link om een wachtwoord aan te maken en je profiel te activeren. Vergeet niet in je reclamefolder/spambox te kijken als je de mail niet in je inbox vindt!

    Ontvang je de mail niet? Neem dan even contact met ons op.

  • Neem even contact met ons op en we gaan het voor je oplossen!

  • Wat goed dat je om hulp durft te vragen!

    Er zijn een aantal manieren waarop we je kunnen helpen.

    Buiten een campagne

    • Je kunt het contactformulier invullen en dan komen we zo snel mogelijk op je vraag terug.
    • Bel of chat eens met onze partner, de Alcoholinfolijn. Dat kan ook anoniem!

    Tijdens de campagne

    • Tijdens de IkPas campagne is de IkPas coach actief in het dashboard, die kun je 24/7 een bericht sturen en je hebt altijd snel antwoord op je vraag.
  • Deelname aan IkPas is gratis!

  • Inschrijven voor de 'overbruggingschallenge' en de '40 dagen geen druppel'-challenge kan via 'Mijn challenges'. Zorg dat je ingelogd bent en druk dan op https://ikpas.nl/wizard/challenge-aanmaken/selecteer-je-challenge/.

  • Jammer, maar het is zoals het is. Het is geen reden om te stoppen met IkPas ‘omdat je het nu toch al niet gehaald hebt’. Je hebt het geconstateerd en je leert ervan. Kop op, gewoon weer verder gaan 🙂 Lees over dit onderwerp ook eens dit artikel.

  • Van alcoholvrije wijn en bier vinden we het volgende; we zullen het nooit actief promoten als alternatief, omdat je er toch de associatie met alcohol door blijft houden. Bij een colaatje of een appelsap denk je niet aan alcohol, bij alcoholvrije wijn of een alcoholvrij biertje wel.

    Aan de andere kant: met mate en als het je helpt om je uitdaging te volbrengen, dat verbieden we natuurlijk niet!

     

  • Je kunt elk moment in het jaar een eigen challenge beginnen bij IkPas. Als je bent ingelogd en je gaat naar je dashboard kun je rechtsboven klikken op de knop die leidt naar de keuze voor een nieuwe challenge of zelf een challenge aanmaken. Met deze laatste optie kun je zelf een periode kiezen en je challenge aan eigen naam geven en anderen uitnodigen in een team. Zo kun je alleen of in een team deze eigen challenge volbrengen. Daarnaast organiseert IkPas elke maand een maandchallenge waar je je voor kunt inschrijven.

  • Je mailadres is je gebruikersnaam en is gekoppeld aan je account. Die kunnen we helaas niet wijzigen. De nieuwsbrieven op een ander mailadres ontvangen kan wél: mail ons daarvoor even!

  • De eerste dagen dat je geen alcohol drinkt, kun je inderdaad slechter slapen.

    Dat is de ontwenning. Als die fase voorbij is zul je zien dat je dieper slaapt en dat je slaap van betere kwaliteit is.

    Hou vol, met een paar dagen moet het beter gaan!

    Probeer in de tussentijd eens beeldschermen wat eerder uit te zetten (blauw licht van beeldscherm stopt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon), misschien een ontspannende thee, iets ontspannends doen voor het slapen, supplementen met valeriaan.

     

  • Dat kan, dat doet u in uw profiel in uw dashboard.

  • Als je je aanmeldt, moet je je aanmelden bij een challenge. Dat is de periode waarin je je alcoholgebruik op pauze zet. Zo hebben we de Dry January-challenge (30 dagen), de Vastentijd-challenge (40 dagen), maar ook later in het jaar kun je aansluiten bij een challenge.

    Je doet sowieso altijd alleen mee met een challenge, maar daarnaast kun je ook meedoen met een team. Je kunt ook met verschillende teams meedoen aan 1 challenge. Je challenges en je teams bekijk je hier: https://ikpas.nl/challenges/

  • Onze app was verouderd & incompleet en wordt niet meer geüpdatet. Daarom hebben we 'm uit de app-store gehaald & gedeactiveerd in de Play-store. Maar... onze vernieuwde IkPas website is zo gebouwd dat 'ie op je telefoon uitstekend te bekijken is. In de webinterface zijn álle functies beschikbaar. Ga dus op je telefoon in je browser naar www.ikpas.nl en ga aan de slag!