Dit doet een maand alcoholpauze met je

Deze juli-maand loopt op z’n eind. Dat betekent dat je straks ruim 30 dagen geen alcohol hebt gedronken. En dat loont. Zowel fysiek als mentaal. Als extra opsteker lees je hier welke voordelen er aan een alcoholpauze van een maand kleven.

Ten eerste moeten we concluderen dat ieder mens, en dus ook ieder lichaam, anders is. Waar de een heerlijk slaapt, doet de ander nog steeds aan plafondstaren. Maar wat iedere pauzeerder in meer of mindere mate voelt, is het feit dat hij de controle terug heeft genomen over zijn gezondheid. En dat is een heerlijk gevoel!

De voordelen op een rij

Sommige van de volgende voordelen klinken je misschien bekend in de oren. Andere zijn wellicht nieuw. Het is hoe dan ook altijd fijn om te lezen welke winst je boekt als je tijdelijk niet drinkt.

Blije lever

De bewering dat de lever uitrust en opknapt bij een maand alcoholpauze is geen losse flodder, maar wordt gestaafd door onderzoek. Onderzoekers van het Radboudumc namen samen met het NTR-televisieprogramma De Kennis van Nu, de proef op de som. Veertien gematigde drinkers en de presentatoren van De Kennis van Nu dronken voor het onderzoek een maand geen alcohol. Om toevalligheden uit te sluiten deden negen geheelonthouders mee als controlegroep. Wat bleek? Een alcoholloze maand zorgde ervoor dat de cholesterolwaardes daalden, het buikvet afnam en de waarden in het bloed, die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen, daalden ook.

Gelukkig hart

Wist je dat het (overmatig) drinken van alcohol de spiercellen in het hart kunnen aantasten? Consequent te veel drinken kan op de lange duur leiden tot een ernstig verzwakte hartspier, ook wel een cardiomyopathie. Dit houdt in dat je hartspier is uitgelubberd, slapper en minder in staat tot krachtig pompen. Het enige wat helpt is direct stoppen met drinken. Bron: hartwijzer.nl.

Minder kans op 7 verschillende soorten kanker

(54%) associëert alcohol vooral met gezelligheid en minder met iets wat ongezond voor je is (27%). Alcohol vergroot de kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, lever-, darm- en borstkanker. Het drinken van één glas alcohol per dag vergroot al de kans op gezondheidsrisico’s.

Gewichtsverlies

Zitten jouw broeken al wat losser sinds je meedoet aan IkPas? Dat kan best, want zo’n 32% van de eerdere deelnemers geeft aan tijdens IkPas wat kilo’s te zijn kwijtgeraakt. Er zijn verschillende redenen waarom je af kunt vallen tijdens de periode dat je stopt met het drinken van alcohol. Dat zit hem niet alleen in het feit dat wijn, bier en mixdranken zelf veel lege calorieën bevatten, maar ook in de impact die alcohol heeft op je eet-, slaap- en bewegingspatroon. Is een paar kilo afvallen wat jou betreft een mooie bijvangst? Lees dan hier hoe meedoen aan IkPas je (ongemerkt) in vorm brengt.

Lekker slapen

Die borrel vlak voor het slapengaan, is ontspannend, gezellig en helpt je zelfs met het sneller in slaap vallen. Allemaal voordelen. Maar nu komt het: die borrel is helpend aan het begin van je nacht maar breekt je op gedurende de nacht. Alcohol schopt je slaapcyclus behoorlijk in de war.

De slaapcyclus werkt als volgt: de slaap bestaat uit droomslaap (REM-slaap) en gewone, diepe slaap (NREM-slaap). Tijdens de nacht doorloopt ons lichaam een aantal keren per nacht de cyclus. Je lichaam begint bij de NREM-slaap, om vervolgens over te gaan naar de REM-slaap en weer terug te gaan naar de NREM-slaap. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Het drinken van alcohol voor het slapen, zorgt ervoor dat de diepe slaap toeneemt en de hoeveelheid droomslaap vermindert.

Waar zijn mijn voordelen?

Sommige mensen zullen voordelen op verschillende momenten ervaren, of helemaal niet. Dit kan te maken hebben met hoeveel je eerder hebt gedronken, andere levensstijlveranderingen (als je je slaapmutsje inruilt voor een espresso, heb je waarschijnlijk geen betere slaap) of dit heeft alles te maken met de eigenaardigheden van je specifieke lichaam. Dat betekent niet dat je pauzeperiode jou geen goed doet, en het betekent ook niet dat je je op de langere termijn niet beter zult voelen – dus geef niet op als je deze effecten niet precies ervaart zoals hierboven beschreven. En let vooral ook op de voordelen die nu niet zijn genoemd, maar die jij wel degelijk ervaart!

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat