Kilo’s lichter en centimeters minder

Zitten jouw broeken al wat losser sinds je meedoet aan IkPas? Dat kan best, want zo’n 32% van de eerdere deelnemers geeft aan tijdens IkPas wat kilo’s te zijn kwijtgeraakt. Hoe komt het dat je af kunt vallen wanneer je stopt met het drinken van je vaste biertje of wijntje? Lees hier meer over de relatie tussen alcohol en eten.

Er zijn verschillende redenen waarom je af kunt vallen tijdens de periode dat je stopt met het drinken van alcohol. Dat zit hem niet alleen in het feit dat wijn, bier en mixdranken zelf veel lege calorieën bevatten, maar ook in de impact die alcohol heeft op je eet-, slaap- en bewegingspatroon. Is een paar kilo afvallen wat jou betreft een mooie bijvangst? Lees dan hier hoe meedoen aan IkPas je (ongemerkt) in vorm brengt.

Eerst de alcohol dan de rest

Alcohol is een giftige stof, waar je lichaam graag zo snel mogelijk van af wil. Je lever gaat daarom eerst aan de slag met het afbreken van de alcohol. Pas daarna komen de calorieën die je binnen hebt gekregen, aan bod. De stoffen waar je lichaam niet aan toe komt, worden zolang als vet opgeslagen. Door alcohol te drinken, zet je je normale verbrandingsproces iedere keer eigenlijk even op pauze.

Lege calorieën

Om nog even door te gaan op het calorieënverhaal: alcoholhoudende dranken bestaan voornamelijk uit lege calorieën. Lege calorieën leveren wel energie, maar voegen niets toe als het gaat om de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft (lees: vezels, vitaminen en mineralen). Je krijgt er daarom ook geen voldaan gevoel van. Met als gevolg dat je -ondanks de calorieën die je met het drinken van alcohol al binnenkrijgt- aan het eten slaat en je mogelijk meer calorieën inneemt, dan je verbrandt. Dat van die lege calorieën geldt trouwens ook voor frisdrank. Zo deel je met een cola-tik dus eigenlijk een dubbele tik uit aan je lichaam. Drink je liever geen lege calorieën? Houd het dan bij water, spa rood of thee (zonder suiker).

Alcohol en trek

Een andere reden waarom je trek krijgt na het drinken van alcohol, is je hypothalamus. Dit deel van je hersenen regelt je slaapritme, lichaamstemperatuur en je hongergevoel. Alcohol maakt dat de hypothalamus ten onrechte het sein afgeeft dat je honger hebt. Dat je trek krijgt na het drinken van alcohol hoeft niet per se een probleem te zijn, als het zou betekenen dat je ineens een ongeremde graai in de schaal met rauwkost doet. Helaas, in de praktijk lijken vooral koolhydraten en vet onweerstaanbaar. Dit komt omdat je lichaam hard moet werken om de alcohol uit je lijf te krijgen. De energie die dit kost, zorgt voor een lage bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert hierop, door om koolhydraatrijk eten te vragen.

Omdat alcohol ook de zuurproductie in je maag prikkelt, ontstaat de zin in vet eten (bron AD.nl). Dat het drinken van alcohol daarom vaak gepaard gaat met een kaasplankje of bittergarnituur, is dus heel logisch. Dit werkt in het geval van een kater zelfs door tot de volgende dag. Geen alcohol drinken scheelt zo een graai in de chipszak, een nachtelijke gang naar de frietzaak of de volgende ochtend een ontbijt met eieren en spek.

IkPas en IkVoelmefit

Voordelen die IkPassers ervaren nadat ze gestopt zijn met het drinken van alcohol, is dat ze zich fitter voelen én beter slapen. Beide voordelen helpen bij het afvallen. Wanneer je je moe voelt, zal je lichaam naar manieren zoeken om het energielevel alsnog omhoog te krijgen. Met als gevolg dat je zin in (calorierijk) voedsel krijgt. Een uitgerust lichaam blijft beter in balans, waardoor je minder neigt naar snacken. En tot slot: als je uitgerust bent, voel je je fitter en heb je meer zin om nog even dat rondje te rennen, fietsen of wandelen!

IkPas en een gezonde leefstijl

Een laatste reden waarom je af kunt vallen tijdens je IkPas-periode, is omdat je met IkPas al bewust de stap naar een gezondere leefstijl zet. Je drinkt geen alcohol, voelt je goed over je keuze en dat motiveert om ook op andere fronten gezondere keuzes te maken.

Ongemerkt afvallen

Je deelname aan IkPas levert je naast bewustwording over je alcoholgewoontes, een fitter lichaam op. Dit komt kortgezegd omdat:

  • Je lichaam geen energie hoeft te steken in het wegwerken van giftige stoffen.
  • Je geen lege calorieën via alcohol meer binnenkrijgt.
  • Je minder getriggerd wordt om te snacken.
  • Je beter slaapt en dus meer energie hebt.
  • Je je fitter voelt en meer gemotiveerd raakt je gezonde leefstijl vol te houden.

PS: Ben je benieuwd hoeveel lege calorieën je dankzij jouw deelname aan IkPas per week minder binnenkrijgt? Kijk dan even naar het calorieënoverzicht hieronder. Zie je meteen waarom je je biertje beter kunt vervangen door water of thee. Een glas fris- of vruchtendrank lijkt een mooi alternatief, maar bevat stiekem ook best wat calorieën. Ook alcoholvrij bier lijkt qua calorieën een betere keuze. Toch zijn wij daar geen voorstander van. Waarom niet, lees je in ‘0.0: een goed alternatief of een verleiding in disguise?’

Drankje met alcohol

 

Gemiddelde aantal

kcal per glas

Drankje zonder alcohol

250 ml (groot glas)

Gemiddelde aantal kcal per glas
Bier, pils (250 ml) 110 Cola 95
Rode wijn (100 ml) 82 Cola light 0
Droge, witte wijn (100 ml) 67 7UP 95
Rosé (100 ml) 71 Sinas 95
Bier, oud bruin (250 ml) 90 Bitter lemon 95
Likeur (35 ml) 85 Ice tea 77,5
Whisky (35 ml) 85 Sinaasappelsap 110
Port (35 ml) 80 Appelsap 113
Rum (35 ml) 80 Chocolademelk 193
Bessenjenever (35 ml) 65 Alcoholvrij of alcoholarm bier 55

 

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat