0.0: goed alternatief of verleiding in disguise?

Vastberaden neem je jezelf voor deze maand geen alcohol te drinken. Dat wordt dus nadenken over een gezellig alternatief drankje. Zo is er bijvoorbeeld het 0.0-biertje: geen alcohol, wel gezellig. Of is dat alcoholvrije biertje niet zo onschuldig als het lijkt?

Het lijkt een slimme zet: je gewone biertje vervangen door een alcoholvrije variant. Je drinkt namelijk -mits je de 0.0 versie drinkt- géén alcohol. Zo kun je tijdens gelegenheden waar je normaal gesproken met een biertje in je hand zou staan, gewoon meedoen met de alcoholvrije variant. Klinkt goed. Toch kan juist dat alcoholvrije biertje de trek in een echt glas bier versterken.

0.0 maakt het makkelijker of juist moeilijker?

Door te kiezen voor een alcoholvrij biertje, maak je het jezelf misschien wel moeilijker dan nodig. De smaak, het gevoel van het flesje in je hand; ze blijven je herinneren aan een echt biertje en kunnen de zin in alcohol daarmee versterken. Met als gevolg dat je tijdens het volgende rondje liever voor een echt biertje gaat. Maak het jezelf gemakkelijker en kies voor een drankje dat geen enkele associatie met alcohol oproept. Eerste slag gewonnen!

Nieuwe gewoontes aanleren

Een andere reden om na te denken over of een alcoholvrij biertje voor jou een goed alternatief is, is om na te gaan waaróm je een tijd lang wil stoppen met drinken. Gaat het je puur om het tijdelijk minderen met alcohol, of wil je de gewoonte om in bepaalde situaties alcohol te drinken, doorbreken? In het laatste geval kun je je afvragen of het pakken van een alcoholvrij biertje uiteindelijk gaat leiden tot een echte verandering in je leefpatroon.

Wil je minderen met alcohol en jezelf nieuw gewoontegedrag aanleren in situaties waar je eerder een biertje zou pakken? Ga dan op zoek naar nieuwe, lekkere alternatieven die je in niets meer doen denken aan dat ‘gewoontebiertje’. Maak er een sport van zoveel mogelijk alternatieven te proberen. Laat je verrassen door alles wat er aan fris met een lekkere bite te krijgen is!

Check onze receptenpagina voor heerlijke en dorstlessende alternatieven.

P.S: Uiteraard beslis jij en jij alleen of een nul-punt-nulletje okay is. Soms haalt dit alternatief de scherpe randjes van het pauzeren eraf. Doe wat goed voelt.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat