Een alcoholpauze is goed voor je humeur

Nu jij de fles dicht laat en de glazen leeg zou het kunnen, dat je een stuk vrolijker door het leven gaat. Alcohol kan je namelijk behoorlijk somber doen laten voelen. Dit heeft alles te maken met de mentale kater en je hormoonhuishouding.

Na een avondje doorzakken, kun je naast hoofdpijn en een opspelende maag ook last hebben van een somber gevoel. Terwijl je de dagen ervoor nog prima in je vel zat. Dat nare gevoel noemen we ook wel een mentale kater, of hangxiety. Hangxiety is een samentrekking van hangover, het Engelse woord voor kater, en anxiety, een overkoepelende term voor onrust, gespannen zijn, overmatig piekeren, angst en paniekaanvallen.

Heb ik dat echt gezegd?…

Zo’n mentale dip nadat je veel alcohol hebt gedronken, is deels te wijten aan een puur lichamelijke reactie. Niet meer weten wát je hebt gezegd of gedaan, helpt uiteraard niet mee. Juist omdat je mentaal wat wiebeliger bent, kun je jezelf the day after behoorlijk verliezen in gepieker en gevoelens van schuld, angst of somberheid. Het vermogen om te relativeren is even ver te zoeken, nét nu je hier wel een extra portie van kunt gebruiken.

Hormonen shuffle

De mentale kater kan dus de veroorzaker zijn van jouw sombere gevoel. Wat je ook neerslachtig kan laten voelen, zijn je hormonen. Alcohol is namelijk van invloed op je zenuwstelsel. In kleine hoeveelheden kan alcohol je helpen ontspannen en je beter laten voelen. Maar de omslag komt al snel wanneer je meer drinkt. De positieve hormonen maken plaats voor negatieve hormonen, zoals cortisol (stresshormoon). Dat zorgt dan weer voor een neerslachtig gevoel. Dat is ook de reden dat mensen die alcohol drinken eerst heel vrolijk kunnen zijn, en vervolgens zitten te huilen om wat voor reden dan ook. Het sombere gevoel na een avondje drinken, kan je nog dagenlang achtervolgen.

De oplossing?

Tja, geen alcohol drinken. Of stoppen na je eerste glas, zodat de vrolijkheid blijft en het sombere gevoel geen kans maakt. Ook hoef je je dan geen zorgen te maken over wat je hebt gezegd of hebt gedaan. Trap je straks toch een keer in de valkuil en heb je te maken met een mentale kater? Wees lief voor jezelf, eet gezond, drink veel water en ga naar buiten. Je zal je snel weer beter voelen.

Gerelateerd

Achtergrond

Eet en drink je warm

Nu de temperatuur steeds verder daalt, voel je dat we richting winter gaan. Niet erg, want die lichtjes, die feestdagen, die gezellige avonden je zou ze niet willen missen. Wat…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat