Mentaal lekker in je vel

Gezondere organen, betere sportprestaties, dikkere portemonnee, lichter in gewicht; de lijst van pauzevoordelen is lang. En weet je wat ook een mooi voordeel is? Je zit niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk lekkerder in je vel. Want pauzeren is heel goed voor je mentale gezondheid. Yes!

Slecht slapen, kort(er) lontje, angstig, somber…voordat je aan je pauze begon, kon je hier last van hebben. Nu je tijdelijk niet meer drinkt hopen we dat je lekkerder slaapt, je stemming is verbeterd, je zelfvertrouwen toeneemt en je een allround goed gevoel hebt. Oftewel: je bent een blij(er) mens!

Want wist je dat je van alcohol drinken somber kunt worden? Op alcoholinfo.nl lees je het volgende: ‘Als je drinkt kun je je op het moment zelf zelfverzekerder en meer ontspannen voelen. Als je vaak en veel drinkt, kunnen die prettige gevoelens juist omslaan naar negatieve gevoelens. Je voelt je bijvoorbeeld somber, angstig of boos. Zelfs als je je voor het drinken goed voelde. Dit gevoel kan blijven hangen. Veel alcohol drinken hangt samen met psychische problemen zoals een depressie of angststoornis.’

Van neerwaartse naar opwaartse spiraal

Sommige mensen drinken om angstgevoelens of somberheid te verdrijven. Helaas duurt de verdoving maar even en versterkt alcohol de sombere en angstige gevoelens op (korte) termijn. Ook zie je dan niet meer wat de oplossing is: stoppen met drinken en je psychische klachten aanpakken. Alcohol heeft namelijk een negatief effect op het probleemoplossend vermogen en kan juist psychische klachten versterken. Bron: trimbos.nl.

Als je (tijdelijk) geen alcohol drinkt, merken mensen die last hebben van depressieve of angstklachten vaak een verbetering van deze klachten als ze stoppen met alcohol. Verwacht deze positieve effecten niet direct, want je lichaam en geest zijn nog aan het ontwennen. Geef het de tijd.

Depressieve gevoelens en alcohol drinken gaan vaak gepaard met angst. Als je angstgevoelens een reden zijn om te drinken, dan wordt de angst alleen maar erger. Tijdelijk niet meer drinken of helemaal stoppen met het drinken van alcohol, zorgt ervoor dat je negatieve gevoelens zoals somberheid en angst vaak als vanzelf verdwijnen.

Nog een voordeel is dat het laten staan van de alcohol je weg naar psychisch herstel voor je vrijmaakt. Stel dat je in (psycho)therapie bent, dan zal deze therapie ook veel beter ‘werken’ als je stopt met drinken. Je ziet de zaken dan letterlijk en figuurlijk helderder en je motivatie neemt toe om je sombere stemming aan te pakken. Bron: alcoholhulp.be.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat