Waarom is alcohol drinken gezellig?

Samen op het terras zitten met een biertje. Gezellig. Proosten op de vakantie. Gezellig. Het glas heffen op een bruiloft. Gezellig. Kokkerellen en eten onder het genot van een goed glas wijn. Gezellig. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waarom wordt alcohol drinken negen van de tien keer gelinkt aan gezelligheid?

Om erachter te komen waarom alcohol drinken vaak met gezelligheid wordt geassocieerd, is het goed om te weten waaróm we drinken. Hierin zijn grofweg twee redenen te onderscheiden. Ten eerste drinken we vaak alcohol om te verdoven. Een groot verdriet of een probleem wordt even vergeten als je onder invloed bent en in roes zit. Helaas voel je achteraf nóg slechter, maar dat terzijde.

De tweede reden, drinken uit sociaal gedrag, wordt gekoppeld aan gezelligheid. Alles wat bij een gezellige gebeurtenis hoort, zoals: taart, ballonnen, cadeautjes, leuke muziek en dus ook alcohol, wordt dan ook als gezellig bestempeld. En mensen zijn sociale dieren over het algemeen, we willen er graag bij horen. Dus kopiëren we andermans gedrag. Dat noemen we imitatiegedrag.

Bron: maxvandaag.nl

Martine Groefsema, onderzoeker aan Radboud Universiteit in Nijmegen, deed onderzoek naar dit imitatiegedrag met betrekking tot alcoholconsumptie. We schreven er al eerder een artikel over: ‘Sociaal gedrag en alcoholgebruik’.

Onderzoek naar sociaal gedrag en alcoholgebruik in het kort

Tijdens een onderzoek ‘sociaal gedrag en alcoholgebruik’, dat Martine Groefsema met haar collega’s van de Radbout Universiteit in Nijmegen uitvoerde, kwam ze erachter dat mensen hun drinkgedrag onbewust aanpassen aan dat van een ander.

Tijdens het onderzoek hief een ‘deelnemer’, in werkelijkheid een acteur, het glas met een aantal echte proefpersonen. Deze acteur dronk, wisselend per deelnemer, een of drie biertjes. De meeste proefpersonen dronken, vermoedelijk zonder het zelf te merken, evenveel als de acteur. De acteur pushte de deelnemers niet, maar vroeg hen gewoon ‘of ze ook iets wilde drinken’, want ‘hij pakte een biertje’. De onderzoekers concludeerden hieruit dat mensen zich, zonder dwang, aanpaste aan het drinkgedrag van de ander.

Bovengenoemde situatie is een voorbeeld van onbewust imitatiegedrag. Maar soms word je bewust overgehaald. Of wil jij iemand mee laten drinken (‘Ah, toe neem er één’, ‘Je bent toch geen saaie sok’, ‘Laat je toch lekker gaan’). Waarom doen we dat? Ondanks dat dit niet onderzocht is, is het gemakkelijk te verklaren. Omdat we het gewend zijn elkaar te imiteren. En als iemand dan niet meedrinkt, voel je je een beetje afgewezen.

Tip van Martine

Buiten de groep vallen, vindt niemand leuk. Om toch het gevoel te hebben dat je ‘meedoet’, kun je jouw non-alcoholische drankje uit hetzelfde glas of flesje drinken als je vrienden die wel alcohol drinken. Op deze manier valt het niet op dat jij straks nog steeds even nuchter vertrekt als dat je gearriveerd bent.

Bij IkPas zijn we niet per se tegen nul-punt-nulletjes. Als het voor jou werkt, dan werkt het. Maar we zetten er wel een kritische kanttekening bij. Benieuwd naar onze motieven? Lees dan dit artikel.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat