Sociaal gedrag en alcoholgebruik

Je kent het wel. Je hebt je voorgenomen niet te drinken. Of althans niet te veel. Zodra je ‘nee’ zegt, is het commentaar niet van de lucht. Dat je niet zo flauw moet doen en dat eentje toch niet zo erg is. Grote kans dat je vroeg of laat toch voor de bijl gaat. Dat heeft alles te maken met imitatiegedrag.

Tijdens een onderzoek ‘sociaal gedrag en alcoholgebruik’, dat Martine Groefsema met haar collega’s van de Radbout Universiteit in Nijmegen uitvoerde, kwam ze erachter dat mensen hun drinkgedrag onbewust aanpassen aan dat van een ander. Terwijl ze eigenlijk onderzocht of het zien van plaatjes van alcohol leidde naar meer drinken.

Even ter verduidelijking: het zien van plaatjes van alcohol heeft geen invloed op het meer drinken van alcohol. Wat wel van invloed is, is het gedrag van een ander. Tijdens het onderzoek hief een ‘deelnemer’, in werkelijkheid een acteur, het glas met een aantal echte proefpersonen. Deze acteur dronk, wisselend per deelnemer, een of drie biertjes. De meeste proefpersonen dronken, vermoedelijk zonder het zelf te merken, evenveel als de acteur. De acteur pushte de deelnemers niet, maar vroeg hen gewoon ‘of ze ook iets wilde drinken’, want ‘hij pakte een biertje’. De onderzoekers concludeerden hieruit dat mensen zich, zonder dwang, aanpaste aan het drinkgedrag van de ander.

Bovengenoemde situatie is een voorbeeld van onbewust imitatiegedrag. Maar soms word je bewust overgehaald. Of wil jij iemand mee laten drinken (‘Ah, toe neem er één’, ‘Je bent toch geen saaie sok’, ‘Laat je toch lekker gaan’). Waarom doen we dat? Ondanks dat dit niet onderzocht is, is het gemakkelijk te verklaren. Omdat we het gewend zijn elkaar te imiteren. En als iemand dan niet meedrinkt, voel je je een beetje afgewezen.

Ook linken we alcohol binnen onze cultuur aan gezelligheid. Dus als je niet meedrinkt, ben je ongezellig. Dat wil bijna niemand zijn. Mensen willen aardig gevonden worden en erbij horen. Bron: quest.nl.

Erbij horen, maar geen alcohol willen drinken?

Tip van onderzoeker Martine Groefsema

Drink iets non-alcoholisch uit hetzelfde glas of flesje als je alcoholdrinkende familie/vrienden. Wel de lusten, niet de lasten.

Bij IkPas zijn we niet per se tegen nul-punt-nulletjes. Als het voor jou werkt, dan werkt het. Maar we zetten er wel een kritische kanttekening bij. Benieuwd naar onze motieven? Lees dan dit artikel.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat