Petra Moes aan het woord

Voor herhalende IkPassers is Petra Moes geen onbekende. Iedere Dry January komt ze wel eens voorbij. Omdat ze een deskundige is en door vele deelnemers wordt gewaardeerd, spraken wij uitgebreid met haar over alles waar ze mee bezig is en natuurlijk haar nieuwste boek.

Hoe gaat het met jou Petra?

“Het gaat heel goed. Ik verblijf momenteel in Frankrijk en we staan voor een verhuizing. We verhuizen van de ene streek naar de andere en dat is een behoorlijk -logistiek- avontuur. Een wat hectische tijd, maar ook erg leuk en spannend. Ik houd van nieuwe dingen ontdekken. In mijn cursussen heb ik het ook vaak over ‘de essentie’. Voor mij is de essentie: avonturen aangaan.”

Petra in het kort

Petra is de oprichter van ‘De kunst van nuchter leven’, psychosyntheticus, coach, trainer én ervaringsdeskundige. Ze stopte met drinken in 2003 en verdiept zich sindsdien in het fenomeen ‘meer drinken dan je lief is’. Deze jarenlange studie en ervaring zijn de basis van de succesvolle methode ‘Voorbij Alcohol’, waarmee ze inmiddels duizenden mensen heeft kunnen helpen.

Afgelopen september verscheen je boek ‘De kunst van nuchter leven’. Waarom moest dit boek er komen?

“Zeven jaar geleden zette ik de eerste woorden op papier. Maar zoals dat met tijdrovende projecten gaat, heeft het even geduurd voordat ik de laatste punt zette. Maar dat het er zou komen, stond voor mij als een paal boven water. Mijn kijk op alcohol, en dan vooral de alcoholafhankelijkheid, is uniek. Je zou mijn kijk of aanpak ook wel holistisch kunnen noemen. De hoofdvraag waar je je mee bezighoudt tijdens het volgen van mijn cursus is: ‘Wie ben ik eigenlijk zonder alcohol?’. Via mijn boek kan iedereen kennismaken met deze manier van kijken en omgaan met je alcoholgebruik. Misschien klinkt bovenstaande wat zweverig, maar het is juist ook een heel praktisch boek. Want eyeopeners zijn fijn, maar vervolgens weten hoe te handelen, is nog fijner.”

Zelf ben je sinds 2003 gestopt met het drinken van alcohol. Wat was voor jou de spreekwoordelijke druppel om te stoppen?

Ik voelde me onvrij van alcohol. Alcohol nam steeds verder de regie over mijn leven. Ik bleef bijvoorbeeld thuis, zodat ik kon drinken. Of ik zag bepaalde vrienden juist wel, omdat ik wist dat zij net als ik van alcohol hielden. Andersom werkte dat ook zo, sommige vrienden zag ik niet, omdat zij niet dronken. Ik wilde die persoon die ik was als ik dronk, niet langer zijn. Dus stopte ik. Ja, dat was spannend en nee, dat was helemaal niet zo moeilijk als dat ik dacht dat het zou zijn.”

Hoe verging jou dit stoppen de eerste dagen, weken en maanden?

“Ik vond de eerste dagen moeilijk, maar ik was ook trots. Trots dat ik het toch maar mooi deed. Ook merkte ik binnen een paar weken al een heleboel voordelen. Zo voelde ik me lichter -want de alcohol hield me niet langer gegijzeld-, nam mijn energie toe en werd ik steeds meer mezelf. Wel heb ik ooit nog een slokje hier en daar geprobeerd. Maar bij mij werkt het helaas zo, dat één te veel is en duizend nog te weinig.”

Wat heeft jou geholpen om de alcohol geen rol meer te laten spelen in jouw leven?

“Door een besluit te nemen. En de reden waarom ik niet meer wil drinken, goed tot me door te laten dringen. ‘Ik stop vandaag met het drinken van alcohol, want ik wil de persoon die ik ben als ik alcohol drink niet zijn’. Toen ik dronk, deed ik me anders voor dan wie ik in werkelijkheid ben. Met een drankje op was ik op drukke feestjes te vinden, met veel prikkels, stond ik met iedereen te praten, deed ik een dansje, ging ik laat naar bed. Maar ik was het niet zelf, die dat deed. Nu ben ik trouw aan mezelf. Meer open en kwetsbaar, en absoluut mezelf.”

Op dit moment vieren we de grootste alcoholpauze van Nederland. Wat wil je onze deelnemers meegeven?

“Dat ik ze moedig vind. Stuk voor stuk. Het kan een spannend besluit zijn om niet te drinken. Wat ik IkPas-deelnemers gun is nieuwsgierigheid. Wees nieuwsgierig naar deze ervaring. Kijk wat het je kan brengen. Even alle beloften aan de kant -van ‘afvallen’ tot aan ‘meer geld overhouden’- en gewoon benieuwd zijn naar wat het met je doet, een maand niet drinken. Kijk of het klopt voor jou.”

Als laatste horen we van jou graag een tip met betrekking tot deze pauzemaand in combinatie met een coronapandemie.

“Zie deze tijd als een kans. Je bent meer thuis en dan ligt het gevaar op de loer dat je gaat drinken. Zorg dat je iets vindt wat je blij maakt. Pak een vergeten hobby op. Start met een interessante cursus. Leer een nieuwe taal of begin met hardlopen. Ga daar deze winter mee aan de slag en ontdek een nieuwe kant van jezelf.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar het boek dat Petra onlangs publiceerde? Je kunt het boek bestellen op www.dekunstvannuchterleven.nl, of gewoon kopen bij jouw lokale boekhandel. Bij dit bericht vind je een voorproefje van het boek. Eerder schreven we al een artikel over de inhoud van het boek. Dit artikel lees je hier.

Bestel je het boek op www.dekunstvannuchterleven.nl? Dan krijg je er gratis een schitterende A5 fotokaart bij.

Hier vind je een voorproefje van het boek.

TITEL                         De kunst van nuchter leven

AUTEUR                    Petra Moes

UITGEVERIJ              Heart Rocking Time Uitgeverij

UITVOERING            Hardcover, 200 pagina’s

PRIJS                          €27,50

ISBN                           9789083178400

Foto: Dorien Scheltens

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat