Hoe ouder je wordt hoe erger de kater

Kon je vroeger na een avondje doorzakken ook de volgende dag nog heel behoorlijk functioneren, nu je (allang) niet meer in je roaring twenties zit, heb je na een paar biertjes of wijntjes de max bereikt. Je wilt het misschien niet horen, maar hoe ouder je wordt hoe erger de kater. Don’t shoot the messenger. 

Dat je hem niet meer zo goed kunt raken als vroeger heeft een paar redenen.

  1. Jong en fris = lever in topconditie

Een jongere die drinkt, heeft de volgende dag minder last van een kater, omdat zijn lever de alcohol sneller afbreekt. Alcohol wordt in het menselijk lichaam afgebroken tot aceetaldehyde door het enzym alcoholdehydrogenase. Als je ouder wordt heb je minder van dit enzym, waardoor het afbreken van alcohol voor het lichaam lastiger wordt en dus langer duurt. Ben je benieuwd hoe het lichaam alcohol afbreekt? Lees dan dit artikel.

  1. Ouder en wijzer = minder vocht en meer vet

Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam. Dit tekort aan vocht zorgt voor een katerig gevoel. Of je nu jong of oud bent, je verliest hoe dan ook vocht wanneer je alcohol drinkt. Alleen begin je al met een vochtachterstand als je ouder bent. Want als oudere heb je sowieso minder vocht. Daar bovenop speelt het vetpercentage ook een rol. Als je ouder wordt, verlies je niet alleen vocht, maar maak je ook meer vet aan. Hierdoor heeft je lichaam minder ruimte om de alcohol op te slaan en te verwerken.

  1. Lekker in je bed of toch niet?

Wat ook niet bijdraagt aan het verwerken van je kater is het gegeven dat je als vergevorderde volwassenen zo je verantwoordelijkheden hebt. Er moet gewerkt worden, de was ligt op je te wachten of er zijn andere zaken die je aandacht nodig hebben. Je de hele dag verstoppen onder je dekbed zit er voor de meesten van ons niet in. Als jonkie kun je het je nog wel eens permitteren om een dag te skippen. Bron: cosmolopitan.com.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Esther aan het woord

Hier is er weer een uit de categorie: practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik als teamleider mogen werken binnen het IkPas-team. Dit team is de hardwerkende…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat