Pauzeren is ook sober curious zijn

Dat zijn een boel Engelse, hippe termen achter elkaar. Jij houdt een alcoholpauze en daar heb je zo je eigen redenen voor. Maar wist je dat heel veel mensen ook meedoen, omdat ze nieuwsgierig zijn naar een ‘leven’ zonder alcohol. En die ‘sober curiosity’ hebben we te danken aan de millennials.

De millennials (geboren tussen 1980 en 1995) zijn opgegroeid met vleesvervangers, gemberthee en technologie. We chargeren hier natuurlijk enigszins, maar de boodschap is helder. Deze generatie leerde dat je lichaam een tempel is en dat je dus wel drie keer nadenkt voordat je je laat vollopen met alcohol of gekke drugs. Ze stelden zichzelf vragen als: ‘Wat is de toegevoegde waarde van alcohol?’ en ‘Waarom zou ik dit doen?’.

Nog een keer!

Gelijk hadden (en hebben) ze, want het is natuurlijk ook een raar gegeven, dat je uit vrije wil dronken wordt en dit de volgende dag moet bekopen met een vreselijke kater. En een week later doe je precies hetzelfde! Want alcohol is nu eenmaal ‘gezellig’, ‘heel gewoon’ en ‘het hoort erbij’. Inmiddels weten we dat alcohol schadelijk voor de gezondheid is. En dat begint langzaam door te sijpelen in de maatschappij. Want sinds 2000 is het aantal drinkers met 5 procent gedaald en dat allemaal dankzij die bewuste millennials.

Sober curiosity kwam, zag en overwon

Een dominante drinkcultuur, dat is waar we ons in bevinden. Sober curiosity betekent dat je nieuwsgierig bent naar wat niet-drinken met je doet. En dat hoeft niet een keuze voor het leven te zijn. Het begint bij bewustzijn creëren rondom alcohol. Sober curiosity is een trend die thuishoort in het rijtje van mindfulness, yoga en de vegan lifestyle. Allemaal trends die deel uitmaken van een gezonde levensstijl. Niet drinken past prima in dat plaatje.

En of je nu een boomer, millennial, of generatie z’etter bent, pauzeren is voor iedereen gezond. Jouw organen zijn je dankbaar, je portemonnee wordt er dikker van en je zit ook mentaal lekkerder in je vel. En dat is nog maar het topje van ijsberg wat betreft voordelen. Fijne pauze!

 

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat