Goed idee: een alcoholpauze in oktober

En toen was het ineens oktober. Het is altijd een goed moment om een alcoholpauze in te lassen, dus ook in oktober. Misschien doe je wel mee aan OokSober én Stoptober. Wij geven je 10 redenen waarom pauzeren in oktober een slim plan is.

Ja natuurlijk doe je mee met Dry January. Want fris en fit beginnen aan een nieuw jaar geeft een fijn gevoel. Maar waarom zo lang wachten? Oktober is een mooie maand om de alcohol te laten voor het is. Balansen na een lange zomer vol met brie, pizza, bier en wijn is een goed idee en alvast wat compenseren omdat de decembermaand voor de deur staat. Er zitten namelijk heel veel voordelen aan een alcoholpauze van een maand. Hieronder lees je meer over de 10 voordelen van een tijdelijke alcoholstop.

1. Bewustwording

Dat glaasje aan het eind van een lange dag, na het sporten, tijdens een gezellige avond op de bank; sommige drankjes zijn zo’n gewoonte geworden dat je er eigenlijk niet eens meer bij stilstaat. Door tijdelijk alle alcoholische drankjes te laten staan, merk je welke rol alcohol speelt in je leven. Dit besef helpt je om in de periode na IkPas bewuster te kiezen: neem ik wel of geen alcoholisch drankje.

 2. Structureel minder alcohol

Een maand of 40 dagen lang geen alcohol drinken, levert je niet alleen per direct gezonde voordelen op, het werkt ook door in je alcoholgebruik op lange termijn. Zo drinken deelnemers aan IkPas zes maanden later gemiddeld 30% minder alcohol dan voor hun IkPas-periode!

3. Meer energie

Geen alcohol drinken is een van de beste cadeaus die je je lichaam kunt geven. Je gaat je fitter en energieker voelen, omdat er voor je lichaam geen energie meer verloren gaat aan het wegwerken van een giftige stof: alcohol. Stoppen met alcohol drinken is onder andere beter voor je lever -het orgaan dat alle alcohol af moet zien te breken-, je hart en je bloeddruk. Grote kans dat je het bewijs van je verbeterde lichamelijke conditie terugziet in je sportieve prestaties. Maar ook je buitenkant knapt ervan op. Een belangrijk effect van alcohol, is dat het je bloedvaten verbreedt. Hierdoor stroomt er meer bloed door de bloedvaten, met als gevolg een rodere of opgezwollen huid. Wanneer je geen alcohol meer drinkt, vernauwen de bloedvaten zich langzaam weer en krijgt je huid haar normale, gezonde teint terug.

4. Lekker slapen, uitgerust opstaan

In tegenstelling tot wat er wordt beweerd over het nemen van een ‘slaapmutsje’, slaap je na het drinken van alcohol niet beter. Je valt wel sneller in slaap, maar de slaap zelf is minder diep. Verder heeft alcohol invloed op je REM-slaap. Dit is het deel van je slaap waarin je droomt, je spieren zich ontspannen en je hersenen alle informatie en emoties van de dag verwerken. Alcohol onderdrukt je REM-slaap, waardoor je ’s nachts geestelijk minder goed herstelt. Ook lichamelijk voel je je meer uitgerust wanneer je voor het slapen geen alcohol drinkt. Door niet te drinken, slaap je lekkerder en begin je de dag vol energie!

 5. Mentaal fitter

Zo’n 63% van de deelnemers aan IkPas geeft aan zich mentaal fitter te voelen. Niet drinken zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren, scherper bent en lekkerder in je vel zit. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op het serotoninegehalte in je lichaam. Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, helpt bij het reguleren van je stemming en zorgt voor een gezond slaappatroon. Bovendien geeft stoppen met alcohol drinken je zelfvertrouwen een positieve boost. Jij bent tenslotte mentaal sterk genoeg om te passen!

6. ‘NEE’ leren zeggen

‘Nee dank je, voor mij geen alcohol, ik doe mee aan IkPas’. Onder het mom van je deelname aan deze challenge kun jij deze periode ongestoord alle alcohol afslaan.

7. Goed voorbeeld doet goed volgen

Je hebt meer invloed op het (latere) alcoholgebruik van je (klein)kind, dan je misschien denkt. Je kind leert namelijk vooral door te doen wat jij doet. Ziet jouw kind je iedere avond een glas wijn bij het eten drinken, dan is de kans dat het alcohol drinken als normaal beschouwt, groter. Uit onderzoek blijkt dat kinderen positiever over alcohol denken als hun ouders drinken. Kinderen met een positieve houding tegenover drinken, drinken gemiddeld meer dan andere kinderen. Door zelf -tijdelijk- geen alcohol te drinken, geef je je kind mee dat alcohol drinken er niet automatisch bij hoort, maar altijd een bewuste keuze is. Ook jongeren die de leeftijd hebben dat ze zelf alcohol mogen drinken, zijn hier gevoelig voor.

8. Doorbreken van gewoontegedrag

Een alcoholpauze van 30 tot 40 dagen helpt je om je gewoontegedrag te doorbreken én om een begin te maken met het creëren van nieuwe gewoontes. Zo werk je met IkPas actief aan een blijvende verandering in je leefstijl. Benieuwd hoe je oude gewoontes vervangt door nieuwe? Lees hier hoe psychotherapeut Carien Karsten het verlangen naar haar vaste wijntje verving door een nieuw smakelijk ritueel.

9. Hallo maatje minder

Een mooie bijkomstigheid van stoppen met het drinken van alcohol, is dat je ervan af kunt vallen. Zo geeft 32% van de IkPas-ers aan tijdens de challenge gewicht kwijt te zijn geraakt. Lees waaróm je afvalt door te stoppen met alcohol in ‘Afvallen en alcohol’.

10. Je bespaart geld

Die paar speciaalbiertjes of dat flesje wijn bij de wekelijkse boodschappen, tikken behoorlijk aan. Zo merkt 55% van de deelnemers aan IkPas op dat niet-drinken geld bespaart. Logisch, want een simpel rekenvoorbeeld laat zien dat geen alcohol drinken een echte bespaarfactor is. Stel dat je iedere week twee flessen wijn à 5 euro de fles, koopt. In dat geval geef je zo’n
€520,- per jaar uit aan alcohol. En dan tellen we de terrasjes, avondjes uit eten of op stap niet eens mee. Niet drinken levert je zo een mooie vakantie op!

Toegift: geen katers

IkPas zorgt voor meer bewustwording, waardoor je daarna minder snel (te veel) alcohol drinkt. Nooit meer (te veel) drinken betekent ook: geen kater meer hebben. Dit brengt het aantal ochtenden waarop je opstaat met een barstende koppijn en een protesterende maag al snel terug tot nul! Denk aan alle tijd die je hiermee wint en waarin je nu fris en fruitig iets leuks kunt doen. Yes!

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat