5 feiten en fabels over alcohol

Ons mensen kun je (bijna) alles wijsmaken. Zo ook wat betreft alcohol. De ene bewering is nog minder waar dan de andere. Terwijl sommige niet meer waar konden zijn. Volg je het nog? Hieronder lees je 5 beweringen die onweerlegbaar kloppen óf direct naar het rijk der fabelen kunnen worden gestuurd.

  1. Last van een kater? Bak een ei en drink een sloot koffie, dan ben je er zo vanaf.

Fabel: Was het maar zo makkelijk. Maar helaas, voor ieder gedronken glas alcohol heeft de lever ongeveer 1,5 uur nodig om het af te breken. Of je nu wel een gebakken ei eet en koffie drinkt of niet…

  1. Zolang je maar water tussendoor drinkt, word je niet dronken.

Fabel: Water doet niets voor het afbraakproces van alcohol. Dit blijft 1,5 uur per glas. Het is wel zo dat het drinken van water kan helpen om minder te drinken en dus de kater kan verminderen.

  1. NIX18 helpt bij het verminderen van alcoholgebruik onder jongeren.

In de Alcoholwet is opgenomen dat jongeren niet mogen drinken en roken voor hun achttiende. Deze wet, en vooral het naleven ervan, helpt jongeren om minder te drinken in de toekomst. Want hoe jonger je kind begint met drinken, hoe groter het risico op alcoholproblemen in de toekomst.

  1. Het goede voorbeeld geven helpt

Feit: Verbied je je kind te drinken voor zijn of haar achttiende, maar drink je zelf (dagelijks) alcohol? Dan kun je de verkeerde signalen afgeven als ouder(s). Geef dus het goede voorbeeld en drink (liever) niet waar je kinderen bij zijn. Want goed voorbeeld, doet goed volgen. Meer weten over kopieergedrag? Kijk dan eens op ziendrinkendoetdrinken.nl.

  1. Liever iedere dag een beetje alcohol drinken, dan eens per week heel veel.

Fabel. Je zou misschien denken: feit. Maar toch is dit ook een fabeltje. Zelfs met mate drinken kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Lees dit artikel maar eens: ‘Matig drinken stuk slechter dan gedacht.’ En: ‘Ook matig drinken is slecht voor de hersenen.’

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat