Matig drinken stuk slechter dan gedacht

Een hardnekkige fabel is dat een glas alcohol op z’n tijd niet schadelijk en zelfs gezond voor je zou zijn. Uit een nieuwe analyse van meer dan 100 studies blijkt het tegenovergestelde.

Het is welbekend dat alcohol niet goed is voor lichaam en geest. Toch werd er lang gedacht dat matig drinken weinig tot geen gezondheidsgevolgen heeft. Wie kent het verhaal niet, dat een glas rode wijn zelfs bevorderend zou zijn voor de gezondheid? Uit een nieuwe studie, gebaseerd op 40 jaar onderzoek onder 5 miljoen deelnemers uitgevoerd door Canadese wetenschappers, blijkt namelijk dat het risico op vroegtijdig overlijden aanzienlijk toeneemt voor vrouwen zodra ze 25 gram alcohol per dag drinken. De risico’s voor mannen nemen toe bij 45 gram alcohol.

Aantal gram alcohol per standaardglas

Een standaardglas alcoholhoudende drank bevat rond de 10 gram alcohol (ca. 12 ml). Dit zit ongeveer in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank.

Wat is matig drinken?

Zo nu en dan een glas alcohol en nooit meer dan één glas per dag

Oude studies nieuwe resultaten

Oude rapporten lieten zien dat matige drinkers minder snel sterven. Nu blijkt alleen dat de oorzaak hiervan niets te maken heeft met het alcoholgebruik. De meeste oude studies waren observationeel. Dit betekent dat wetenschappers een hoop data bestudeerden en daaruit conclusies trokken. Hierbij hielden ze vaak geen rekening met andere factoren die invloed kunnen hebben op de gezondheid. Veel oude studies erkenden bijvoorbeeld niet dat sommige drinkers ook regelmatig sporten en gezond eten. Of dat niet-drinkers misschien in het verleden wél veel alcohol dronken.

Andere redenen die oude resultaten in twijfel trekken:

  • Volledig alcoholonthouders vormen een minderheid
  • Niet-drinkers blijken over het algemeen armer (minder mogelijkheden voor het implementeren van gezondere levensstijl)
  • Matige drinkers zijn juist rijker, sporten vaker, eten gezonder en hebben minder kans op overgewicht

Het is vanwege deze misvattingen dat fabels zoals, ‘een glas rode wijn is gezond’, vat hebben gekregen op hoe we over alcohol denken. Bron: want.nl.

Los van het feit dat nieuwe studies een ander licht schijnen op matig drinken, over één ding zijn alle wetenschappers het eens: alcohol drinken is nooit de manier om te werken aan je gezondheid. Er zijn namelijk veel effectievere oplossingen. Denk aan: voldoende bewegen, gezond eten of stoppen met roken. Doe je dat allemaal? Dan verminder je het risico op hart- en vaatziekten met maar liefst 84%. Bam! Die score kan geen enkel alcoholisch drankje overtreffen.

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat