Ook matig drinken is slecht voor de hersenen

Nieuw Brits onderzoek toont aan dat ieder glas alcohol slecht voor je hersenen is. Dus als je hersenen je lief zijn, dan drink je geen druppel.

De universiteit van Oxford voerde het onderzoek uit. Aan het onderzoek deden 25.000 Britten mee. De belangrijkste opbrengst van het onderzoek, is dat ook matig drinken slecht is voor de hersenen. Carmen Voogt, Expertisecentrum Alcohol van het Trimbos-instituut, geeft aan dat het onderzoek nog niet is gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift, maar dat het er betrouwbaar uitziet en een studie is die we in de gaten moeten houden.

Schade bij matig gebruik

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat er bij overmatig gebruik gezondheidsschade optreedt. Uit dit Britse onderzoek blijkt dat ook matig alcoholgebruik effect heeft op de structuur van het brein. Het heeft invloed op de kwaliteit van de zogenoemde ‘grijze stof’ in de hersenen, die als functie heeft om informatie te verwerken. “Hoe meer alcohol je per week drinkt, hoe kleiner het volume van die grijze stof wordt”, zegt Carmen.

Ook blijkt alcohol de ‘witte stof’ van de hersenen aan te tasten. Die bevat de uitlopers van zenuwcellen, en is in feite ‘de bedrading’ van het brein. Carmen: “Als de kwaliteit daarvan minder wordt, dan ga je cognitief slechter functioneren.”

Rode wijn dan maar?

Een andere hardnekkige overtuiging, dat rode wijn gezonder zou zijn om te drinken dan andere soorten alcohol, is in dit onderzoek wederom niet bewezen. Er is bij deze studie geen bewijs gevonden dat het drinken van rode wijn gezondheidsvoordelen heeft in vergelijking met bier of sterke drank. De Gezondheidsraad van Nederland raadt mensen aan niet te drinken en anders maximaal één glas alcohol per dag.

Benieuwd naar het hele artikel: check rtlnieuws.nl.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Comazuipen en bingedrinken

Jongeren die veel alcohol drinken om zo snel mogelijk dronken te worden. Dit wordt comazuipen, ook wel bingedrinken genoemd. Een gevaarlijk tijdverdrijf. Hier lees je wat er precies misgaat in…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat