Stevig in je schoenen staan

Je hebt je aangemeld voor IkPas, doet enthousiast mee, maar wanneer je een tijdje bezig bent, merk je dat  het af en toe best lastig is om vol te houden. Je had je vantevoren niet gerealiseerd dat 30 dagen bijna een hele maand is. Net als met veel goede voornemens, verslapt de aandacht na een tijdje. Het komt er nu op aan vol te houden. Stevig in je schoenen staan.

Blijf positief Je bent al een eind gekomen, je gaat de eindstreep halen. Wees trots op wat je al bereikt hebt, dat ga je niet teniet doen. Geef niet toe aan dat stemmetje dat zegt ‘wat maakt één drankje nu uit’. Het maakt wel uit. Lees nog maar eens wat het voor je lever betekent als je tussentijds toch alcohol drinkt. Vedring het stemmetje door een positieve gedachte: ik kan het. Ik hou vol.

Blijf je voorbereiden Er zullen lastige momenten blijven komen. Een verjaardag, vakantie of de wekelijkse vrijdagmiddagborrel. Bereid je voor. Bedenk wat je gaat drinken of wat je zult zeggen. Bied aan om de BOB te zijn. Omring je met mensen die net als jij geen alcohol drinken en help elkaar door de moeilijke dag(en) heen. Maak duidelijk dat je niet van plan bent te drinken en vraag om je geen alcohol aan te bieden.

Zoek afleiding Soms wordt de drang erg groot. Zoek dan afleiding. Ga iets doen dat de zinnen verzet.

Als het te moeilijk is Misschien is in je eentje ‘nee’ zeggen te moeilijk. Blijk je meer verslaafd dan je had gedacht. Zoek dan professionele hulp. Stuur een bericht naar de IkPascoach, maak een afspraak met de huisarts of bel de alcoholinfolijn. Onderneem iets. Met IkPas heb je de eerste stap al gezet. Zet zo nodig ook de volgende.

Gerelateerd

Nieuws

Ondertussen op het web

We stuitten afgelopen week op enkele nieuwsberichten die aangeven dat het alcoholgebruik stijgt nu de wereld in een (semi-) lockdowntoestand verkeert. Ook lees je waarom alcohol en crises geen goede…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat