Grip op je weerstand: houd je alcoholgebruik op pauze

Een glaasje vocht kan een heerlijke dorstlesser zijn. We hebben het hier over water, zwarte of groene thee welteverstaan. Lekker en gezond. Want wist je dat een juiste vochtbalans een grote rol speelt in het optimaliseren van je weerstand? Nee? Wij praten je bij!

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Bij vrouwen en ouderen is dit zo’n 60% en mannen zo’n 65%. We nemen dagelijks vocht tot ons, maar we verliezen ook een hoop aan vocht. Elke dag verlaat een grote hoeveelheid vocht het lichaam via de huid (als je zweet), als je naar het toilet gaat maar ook via de ademhaling. Hoeveel vocht je verliest verschilt per persoon, dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren zoals leeftijd, geslacht en gewicht maar ook de fysieke inspanning speelt een rol. Om het vocht wat je per dag verliest te compenseren moet je dus voldoende drinken (bron: flinndall.com).

Gezond vocht

Thee, water, soep, fruit, vruchtensappen en sportdrankjes zijn allemaal voorbeelden van dorstlessers die jouw vochtgehalte op peil houden. Al geven wij vooral de voorkeur aan de eerste vier, omdat daar geen (onnatuurlijke) suikers in zitten. Per dag heeft een mens zo’n 2,5 liter vocht nodig. De eerste liter haal je uit het voedsel dat je eet. De overige anderhalve liter vul je aan door te drinken. Drink je te weinig, dan worden afvalstoffen niet afgevoerd en kan uitdroging optreden. Nu zou je kunnen denken: een biertje is ook vocht. Dus deze telt ook mee. ‘Helaas’, alcohol is het type vocht dat juist geen goed doet. Hoezo dan vraag je je misschien af?

Alcohol is een wolf in schaapskleren, omdat alcohol het diuretisch hormoon remt dat veel plassen tegengaat. Hierdoor krijgt alcohol een vochtafdrijvende werking en moet je na een flinke drinkpartij veel plassen. Alcohol heeft dus een tegengestelde werking: het droogt het lichaam uit ondanks en dankzij de alcohol. Dat biertje heeft alle schijn van een dorstlesser, maar is het niet. Het vocht dat je binnenkrijgt wanneer je een biertje drinkt, verlies je namelijk direct (bron: alcoholinfo.nl).

Vocht en weerstand

Even terug naar het gegeven dat een juiste vochtbalans helpt bij het verbeteren van je weerstand. Dat zit zo: vocht is nodig voor het afvoeren van afvalstoffen. Zoals je net hebt gelezen, is alcohol wel een vorm van vocht maar niet het juíste vocht. Alcohol zorgt er juist voor dat het je lichaam uitdroogt. Daarnaast kost het afbreken van alcohol je lichaam veel tijd en moeite. Hoe meer glazen wijn, bier of sterke drank je drinkt, des te minder aandacht je lichaam kan stoppen in het bestrijden van ziekteverwekkers (bron: gezondheidsnet.nl).

Waar is al dat vocht voor nodig?

Goed, biertjes en wijntjes dragen dus niet bij aan onze innerlijke vochthuishouding. Water, thee, soep en fruit wel. Melk, koffie en kruidenthee mogen ook, maar dan wel in beperkte mate. Koffie heeft namelijk ook een vochtafdrijvende eigenschap, waardoor je behoefte aan vocht alleen maar groter wordt. Kijk anders eens in de Schijf van Vijf. Dan weet je precies welke keuzes verstandig zijn. Spoiler alert: de absolute vochtkampioen is water. Water is namelijk een kei in:

-de afvoer van afvalstoffen: de nieren verwijderen namelijk alle afvalstoffen en zuiveren het bloed. Wat overblijft zijn de afvalstoffen die het lichaam via urine verlaten. Water is dus belangrijk voor de nieren en dus ook voor het verwijderen van afvalstoffen.

-het regelen van je temperatuur: als je het warm hebt, ga je bijvoorbeeld zweten. Dit is een afkoelmechanisme van het lichaam. Als je onvoldoende vocht hebt, kan dit ervoor zorgen dat je niet voldoende afkoelt.

-het verzachten van je ontlasting: de belangrijke voedingsstoffen uit voeding worden opgenomen in het bloed (dat voor het grootste gedeelte uit water bestaat) en naar de juiste plaatsen in het lichaam vervoerd. Bovendien hebben vezels die je via de voeding binnenkrijgt vocht nodig om hun werk te doen. Ze binden namelijk het vocht aan zich, waarmee ze de ontlasting zachter maken (bron: flinndal.com). 

Watertips

Water is dus dorstlessend én goed voor weerstand. Maar wat nu als je moeite hebt met het drinken van anderhalf tot twee liter vocht per dag? Er zijn voldoende variatietips te bedenken die jouw watertje net even wat spannender maken. Wat dacht je van een glaasje kraanwater met komkommer en schijfjes citroen? Met munt of schijfjes limoen? Basilicum? Aardbei? Kijk voor meer tips op brabantwater.nl.

En ga je op pad? Neem dan een flesje water mee. Het liefst in een duurzame fles. Dan heb je er extra lang plezier van. Proost!

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat