Grip op je weerstand: hoe hygiënisch mag het zijn?

De een gruwelt van een aanrechtdoekje, de ander vindt zijn handen wassen na een toiletbezoek niet nodig. Wat hygiënisch is en wat niet, verschilt per huishouden en zelfs per persoon. Eén ding is zeker: een schoon huis zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.

Nu gaan er ook genoeg geluiden dat we in de westerse wereld ‘te schoon’ zouden zijn en dat een beetje viezigheid goed zou zijn voor de weerstand. Hoe zit dat dan? Aanhangers van deze ‘hygiënehypothese’ vinden dat kinderen te weinig worden blootgesteld aan infecties en dat ze opgroeien in een te schone omgeving. Het klopt dat ons immuunsysteem getraind moet worden. Veel onderzoeken laten zien dat hiervoor contact met micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels) nodig is. Vooral op jonge leeftijd is dit belangrijk. Toch is nog veel onderzoek nodig naar het precieze mechanisme en in hoeverre dit ons afweersysteem beïnvloedt. Dat we ‘te schoon’ zijn, is dus wat voorbarig (bron: www.voedingscentrum.nl).

Maar een beetje dagelijkse viezigheid is, is zeker voor de allerjongsten tot vier jaar, wel goed. Het opbouwen van het afweersysteem tegen ziekteverwekkers gebeurt in die eerste drie à vier levensjaren. Het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal wordt door sommige ouders gezien als een bron van ziektekiemen. Maar nooit in aanraking komen met ziektekiemen is niet goed voor je afweersysteem. Het verzwakt je afweersysteem zelfs. En een verzwakt afweersysteem, heeft weer invloed op onze hersenen, want die geven dan geen seintje meer door dat we het ‘gelukshormoon’ serotonine aan moeten maken. En dat maakt depressief ontdekten onderzoekers van Emory University in Atlanta (bron: www.gezondidee.mumc.nl).

Tips om (een gemiddelde) griep en verkoudheid te voorkomen

-Beweeg en zoek de buitenlucht op, een goede conditie vergroot de weerstand.

-Houd afstand van mensen die verkouden of grieperig zijn.

-Als je zelf ziek bent, is het aardig voor je medemens om te hoesten in je elleboogholte en een papieren zakdoek te gebruiken, die je na één keer gebruik weggooit.

-Gebruik alleen papieren zakdoeken of tissues en gebruik ze éénmalig. Daarna meteen in de vuilnisbak gooien.

-Was regelmatig je handen met water en zeep (altijd na een bezoek aan het toilet en voor het eten!). En wrijf ze regelmatig in met handalcohol.

-Raak zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan.

-Reinig het huis geregeld, ook deurklinken en speelgoed.

-Ventileer je huis iedere dag minimaal 10 minuten.

-Het is voor mensen met bepaalde ziekten, 60+ en personeel in de medische zorg verstandig om zich te laten vaccineren tegen de griep.

www.gezondidee.mumc.nl

Conclusie

Een schoon huis draagt bij aan je gezondheid. En dankzij de coronacrisis staat ons hygiëneprotocol ook buitenshuis op scherp. De maatregelen: afstand houden, je handen regelmatig wassen en zoveel mogelijk thuisblijven moeten het virus de kop indrukken. Wanneer we deze crisis hebben overwonnen, blijft een goede hygiëne belangrijk. Onthoud daarbij dat een optimale weerstand begint bij voldoende slapen, gezond eten en genoeg bewegen. Maar iedere dag je huis van boven tot onder soppen is nergens voor nodig. Daar word je blijkbaar spontaan depressief van. Dus laat die stofzuiger staan en ga iets doen waar je hersenen een heleboel serotonine van aanmaken!

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat