Grip op je weerstand: voldoende slaap verbetert de weerstand

‘Lekker slapen’, zeggen we ’s avonds tegen elkaar. Iedere nacht hopen we voor onszelf en onze dierbaren dat het een fijne nacht wordt. Zo voel je je fitter en frisser na een nacht met voldoende slaap. En wist je dat een goede nachtrust ook goed is voor je afweersysteem? Hoe dat precies zit, lees je hier.

Voordat we je uitleggen wat slaap doet met je afweersysteem, eerst even dit: tijdens je slaap gebeuren er allemaal interessante dingen. Terwijl jij in dromenland bent en je spieren zich volledig ontspannen, is je lichaam hard aan het werk. Dit is wat het lichaam onder andere doet wanneer het in ruste is:

Even de administratie doen

‘Wat zullen we eten? Even mijn zus bellen. Eerst iets voor mijn werk doen. Om 13.00 een videocall met mijn baas. Niet vergeten de buurman te feliciteren (op afstand). Snel de was ophangen. Zal ik nu wel of niet die fiets kopen?’ Overdag is je brein druk bezig allerlei informatie te verwerken en vragen te beantwoorden. Oftewel: hij staat op scherp. Tijdens het slapen filtert je brein alle informatie die je tijdens de dag hebt opgeslagen. Nutteloze dingen vergeet je, belangrijke dingen worden opgeslagen. Slapen is dus belangrijk om alles wat je op een dag meemaakt te verwerken en te ordenen.

Jonger worden tijdens je slaap

Je weet wat ze zeggen: na je vijfentwintigste is je jeugdigheid voorbij. ‘Hoe dat zo?’, vraag je je misschien af. Na je vijfentwintigste maakt je lichaam minder collageen aan. Als onderdeel van het bindweefsel zorgt collageen door het gehele lichaam voor stevigheid. Minder collageen betekent in de praktijk dus meer rimpels. Maar niet getreurd: tijdens je slaap maakt je lichaam juist collageen aan. Slapen helpt je te herstellen van alle (schadelijke) invloeden waaraan je lijf gedurende de dag wordt blootgesteld.

Hersteltijd

Overdag ben je druk in de weer. Tijdens het diepste stadium van je slaap, krijgt je lichaam de kans om je spieren en weefsel te herstellen. Zo geeft het lichaam hormonen af, waaronder het groeihormoon. De bloedtoevoer naar je spieren neemt op dit moment ook toe, waardoor ze de voeding krijgen die ze nodig hebben om te groeien. Je spieren ontspannen ook van nature, wat kan helpen om de algemene spanning die zich overdag opbouwt, te verlichten.

Wist je dat…

door tijdelijk geen alcohol te drinken je slaap verbetert? 55% van de IkPas-deelnemers kan dit beamen. En ook deelnemers die in het verleden slaapdagboeken invulden, hadden die ervaring. Dat een pauzeperiode bijdraagt aan een goede nachtrust is dus geen loze kreet.

Slapen is goed voor je afweersysteem: zo zit het!

Zojuist gaven we al aan dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je de informatie die je overdag tot je neemt, filtert en verwerkt. Het kan je helpen om je bestaande herinneringen te versterken in je langetermijngeheugen.

Iets wat ook werkt met een geheugenfunctie is je afweersysteem. Daar is het volgende over te zeggen: alles wat je immuunsysteem tegenkomt en als vreemd ervaart (denk aan bacteriën en virussen) wordt als het ware in kaart gebracht en opgeslagen in je afweercellen. Zodat je immuunsysteem de volgende keer weet of deze gasten welkom zijn of niet, en daar actie op kan ondernemen. Een lange, diepe slaap is gunstig voor het geheugen van je afweercellen. De cellen zouden daardoor meer en beter gedetailleerde informatie opslaan. Hierdoor zijn die cellen beter in staat om indringers te herkennen (bron: www.orthica.nl en www.eurekalert.org).

Een lange, diepe slaap zorgt dus niet alleen voor een jong en strak huidje; het laat je afweersysteem excelleren. Dus bleib zu Hause, restez à la maison, blijf thuis en slaap lekker!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat