Grip op je weerstand: beweeg je sterk

Nu de sportscholen gesloten blijven zien we buiten meer wandelaars, hardlopers en fietsers dan ooit. Maar er zijn ook heel veel mensen die, omdat we noodgedwongen thuis werken, niet toekomen aan hun portie beweging. En dat is een kwalijke zaak roepen deskundigen. Beweging geeft je weerstand namelijk een enorme boost. Hoe en wat lees je hier.

In het manifest ‘Het coronavirus daagt ons uit!’ maken hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder en collega’s Leonard Hofsta (hoogleraar cardiologie) en Eric van Gorp  (hoogleraar klinische virologie) duidelijk hoe belangrijk lichaamsbeweging is voor het bestrijden van virussen. “Want door stilzitten verslechtert je weerstand en dat is precies wat je nu niet wilt”, aldus Scherder. Bron: www.ad.nl.

Wat gebeurt er met je lichaam als je in beweging komt?

Bij matig intensieve beweging stijgt het aantal t-cellen en nk-cellen, oftewel natural killers, in je lichaam. Dat zijn de cellen die virussen aanpakken. Hiervoor hoef je heus niet dagelijks een halve marathon te lopen. Een paar keer extra de trap op, een wandeling of een rondje fietsen kan al verschil maken. Daarnaast zorgt beweging voor de activatie van neurotransmitters en aanmaak van dopamine: een stofje dat verantwoordelijk is voor een goed gevoel. Bron: www.ad.nl

Goed voor hart en hoofd

Naast de lichamelijk voordelen, heeft je mentale gesteldheid ook baat bij lichaamsbeweging. Voel je je down door het gebrek aan social contact, of door al het negatieve nieuws over het coronavirus? Van matig intensief tot intensief bewegen krijg je juist een goed gevoel! De aanmaak van dopamine drukt negatieve gevoelens de kop in.

Trek ook je kinderen van de bank

Bewegingswetenschapper Jasper Reenalda aan de Universiteit Twente geeft aan dat het belangrijk om (deels) thuiszittende kinderen te betrekken bij het dagelijkse beweeg- en sportprogramma. “Vijf minuten springen op een trampoline kan al een hoop doen voor je conditie”, aldus Reenalda. En niet alleen je conditie plukt de vruchten van voldoende beweging, ook doorbreekt het de sleur van hele dagen thuis zijn en werkt het stressverlagend. Reenealda: “Het maakt niet uit wat je doet, als je maar in beweging blijft.” Bron: www.ad.nl

Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) en fitnorm

De Nederlandse Norm Gezond Bewegen is in 1998 opgesteld door de universiteiten van Amsterdam (VU), Maastricht, Groningen en Utrecht, en het RIVM, TNO en de sportkoepel NOC*NSF. De norm is vooral gericht op het onderhouden van gezondheid en is verschillend voor jongeren, volwassenen en ouderen. 70 procent van de Nederlanders haalt de bewegingsnorm niet.

Of je aan de beweegnorm voldoet hangt af van de duur van bewegen (totaal 30 of 60 minuten in blokjes van minimaal 10 minuten), de frequentie (minimaal vijf dagen per week) en de intensiteit (matig intensief; iets hogere hartslag en ademhaling). Deze aanbevolen dagelijkse dosis lichaamsbeweging heeft een gunstig effect op sterfte, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en ouderdomsdiabetes.

Uit Amerikaanse studies is gebleken dat fitheid, los van voldoende lichamelijke activiteit, ook een positieve invloed heeft op gezondheid. Om deze reden bestaat er tegenwoordig naast de Nederlandse Norm Gezond Bewegen ook de zogenoemde fitnorm.

Volgens de NNGB ben je niet fit als je niet of hooguit enkele keren per jaar jezelf zwaar inspant. Je bent semi-fit als je wel regelmatig zwaar inspannend actief bent, maar minder dan drie maal per week. Je bent voldoende fit als je drie keer of meer per week tenminste 20 minuten zwaar intensief lichamelijk actief bent. Ook de fitnorm gaat uit van een ‘reguliere’ week en het is niet erg als je eens een week jezelf niet driemaal in het zweet werkt. Bron: www.nemokennislink.nl

Beweeg in de naam van een sterk afweersysteem

Een krachtig afweersysteem is cruciaal om (ernstige) ziektes te voorkomen, aldus de wetenschappers in hun manifest. Dus kom van die bank af, steek je neus in de wind en beweeg!

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat