Zo bouw je zelfbeheersing op deel I

Vergt iedere keer ‘nee’ zeggen tegen alcohol het uiterste van je en? Dan is dit item op jouw lijf geschreven. Want de tips die je hieronder leest, helpen je bij het vergroten van je zelfbeheersing. Dat is niet alleen handig voor deze challenge, maar eigenlijk altijd!

In de jaren 70 toonde psycholoog Walter Mischel van Stanford University met zijn ‘marshmallowtest’ een verband aan tussen zelfbeheersing en succes in het leven. Dit deed hij door kinderen alleen in een kamer vol lekkers te laten. Als ze de onderzoeker terug de kamer inriepen zodra ze een snoepje wilden, kregen ze één marshmallow. De kinderen die het volhielden om twintig minuten te wachten, kregen er twee. Het onderzoek volgde de deelnemende kinderen tot in hun volwassen leven. De uitkomsten waren verbluffend: de kinderen die al jong in staat waren om zichzelf te beheersen, bleken later op veel vlakken succesvoller. Kortom, jezelf beheersen loont. Bron: Quest.nl

Tips waarmee je zelfbeheersing kunt ontwikkelen

Zelfbeheersing is een kwaliteit waarmee we niet worden geboren, maar een vaardigheid die we onszelf kunnen aanleren. Dat is goed nieuws, want het betekent dat jezelf beheersen iets is, waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Wil jij jezelf beter leren beheersen en straks zonder moeite de eindstreep van deze alcoholpauze halen? Deze tips helpen je erbij:

  1. Houd je doel voor ogen

Klinkt simpel, maar het helpt. Houd steeds het hogere doel voor ogen: één maand geen alcohol drinken. Je gaat beter slapen, fitter worden, in shape komen, stralen en vooral: genieten van een nieuwe, energieke jij. Dat is jouw glorieuze overwinning!

  1. Stap voor stap

Oké, het hogere doel zit altijd in je achterhoofd. Maar om dat te behalen, stel je jezelf iedere dag een kleiner doel. Bijvoorbeeld: vandaag drink ik geen alcohol. Zo kun je iedere dag een kleine mijlpaal afvinken. En weer een succes behaald, check!

  1. Vier je successen

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige. Want hebt je jouw doel van de dag behaald? Beloon jezelf dan met iets kleins, zoals een uitgebreide spa of een je favoriete maaltijd. Heb je de hele week gepauzeerd? Gun jezelf dat nieuwe boek dat je al zo lang wilde hebben. Visualiseer alvast hoe je het moment dat je je alcoholpauze afrondt, gaat vieren (liever niet met een fles bubbels, maar hé, het is jouw feestje). Bewust stilstaan bij je successen helpt om het vol te houden en om je doel te bereiken.

Cliffhanger: in de volgende nieuwsbrief lees je de overige 3 tips!

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat