Zin in alcohol: zo zit je de zucht uit

Het hele weekend sla je iedere alcoholische versnapering af, om op een doodgewone maandag overvallen te worden door een grote trek in alcohol. Herkenbaar? Dit gevoel wordt ook wel een craving genoemd: de onweerstaanbare drang naar datgene wat je juist had afgezworen. Hoe wapen je jezelf tegen een onverwacht opvlammende zucht naar alcohol? Deze 4 tips helpen je omgaan met verlangen.

Iedereen die ooit heeft geprobeerd te stoppen met roken, snoepen, drinken of een andere gewoonte, weet dat je op sommige momenten behoorlijk stevig in je schoenen moet staan, om het stemmetje in je dat schreeuwt om die sigaret of dat stuk taart te negeren. Dat geldt ook voor het stemmetje dat jou vertelt, dat je die borrel na een drukke werkweek gewoon hebt verdiend. Hoe ga je om met de trek in alcohol die je onverwachts kan overvallen?

Deze tips helpen je omgaan met momenten van trek (bron: jellinek.nl):

  1. Trek(t) vanzelf weg

Het verlangen naar dat ene biertje of wijntje kan heel sterk zijn. Dan helpt het om te weten dat het gevoel van trek meestal niet langer dan 30 minuten aanhoudt. Met die kennis kun je de trek ondergaan. Je zult merken dat de zucht naar een glas alcohol als een soort golf opkomt en weer wegebt.

  1. Zoek afleiding

Voel je een sterke trek opkomen en ben je bang dat je voor de bijl gaat? Zoek afleiding! Ga een stuk hardlopen of zet je favoriete playlist harder en leef je uit. Bewegen is de beste manier om je zinnen te verzetten.

  1. Roep de support in van vrienden of familie

Ben je vastbesloten (een periode lang) te stoppen met het drinken van alcohol en zoek je extra houvast voor de moeilijke momenten? Vertel je familie en vrienden over je plannen en vraag ze om hun support, zo creëer je een stok achter de deur. Een goed gesprek met een vriend, zus of oom kan je het zetje geven om vol te houden!

  1. Train je gedachten

Nu je weet dat trek -hoe sterk ook- weer overgaat, kun je stilstaan bij de gedachten die je hebt wanneer je trek ervaart. Zo helpt de gedachte ‘trek is niet te weerstaan’, je niet door de moeilijke momenten heen. Bovendien: het is maar een gedachte, het is niet de werkelijkheid. Train jezelf in plaats daarvan een positieve gedachte te denken, zoals: ‘het gevoel van trek is niet prettig maar gaat vanzelf weer weg, ook als ik geen alcohol gebruik.’

Een onweerstaanbare trek kan je in het begin vaak overvallen. Door je hiertegen te wapenen, worden deze moeilijke momenten steeds minder frequent en minder intensief. Dat maakt jou iedere keer een beetje meer baas over je trek!

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat