Woensdag Weetjes alcohol en verkeer

Alcohol en verkeer is geen goede combinatie. Tot zover niets nieuws. Maar weet je ook wanneer je precies in overtreding bent? En hoe zit dat met beschonken op de fiets? Is dat strafbaar? Wij komen op deze woensdag met antwoorden.

Rijden onder invloed

Met een slok op achter het stuur plaatsnemen, is niet verstandig. Maar wanneer is een slok echt een slok te veel? Als je een voertuig bestuurt, mag niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben, zoals een auto of motor. Krijg je een blaastest? Dan ben je strafbaar bij meer dan 220 microgram alcohol per liter lucht.

Voor beginnende bestuurders is dit geen 0,5 promille maar 0,2 promille in het bloed en geen 220 microgram maar 88 microgram bij een blaastest. Onder beginnend bestuurder verstaan we:

-Jonger dan 24 jaar op bromfiets of snorfiets.

-Korter dan 5 jaar in het bezit van een rijbewijs voor auto of motor.

Fietsen onder invloed

Je zou denken: als je onder invloed bent, kun je beter de fiets pakken dan achter het stuur van een auto kruipen. Maar die vlieger gaat niet op. Dus of je nu op de fiets, met de scooter of met de auto naar die verjaardag, kroeg of dat festival gaat: er is een maximum gesteld aan hoeveel een bestuurder mag drinken.

Alcohollimiet fietsers

Voor het besturen van een auto of motor mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. En ook voor het besturen van een fiets of scooter geldt dat het alcoholgehalte in je bloed niet hoger dan 0,5 promille mag zijn.

Hoeveel glazen bier staan voor 0,5 promille?

Hoeveel je precies mag drinken is afhankelijk van je geslacht, bouw en gewicht. Maar er is wel een vuistregel: als gewone (ervaren) autobestuurder mag je (ongeveer) 2 glazen bier drinken, als beginnend bestuurder hooguit 1 glas bier. Voor een beginnend bestuurder geldt namelijk een alcoholpromillage van 0,2.

Te voet onder invloed

Voor voetgangers geldt geen wettelijke alcohollimiet. Toch kan de politie voor openbare dronkenschap van een voetganger wel een proces-verbaal maken. De politie neemt dan geen blaas- of bloedtest af, maar gaat af op de uiterlijke kenmerken van dronkenschap en het gedrag van de voetganger. Bron: swov.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat