Wat als je partner wel drinkt en jij niet?

Met je deelname aan IkPas zet je bewust je alcoholgebruik tijdelijk op pauze. Om te kijken wat niet drinken met je doet en om te ervaren hoe normaal het drinken van alcohol eigenlijk is voor jou. Hierdoor kun je het op sommige momenten best even lastig hebben. Helemaal als je partner wel vrolijk doordrinkt. Daarom dit keer: meedoen aan IkPas terwijl je partner wel drinkt. Lastig of heeft het ook voordelen?

Het is het begin van het weekend, je zit samen op de bank en terwijl jij je non-alcoholische drankje wegnipt, trekt je partner naast je op de bank wél dat biertje of die fles wijn open. Lastig? Tja, je challenge voelt misschien extra uitdagend, met een partner die wel alcohol drinkt. Daarom hebben we hier een tip én een voordeel van één IkPasser in huis!

Tip: jouw eigen motivatie maakt dat je volhoudt

IkPas lijkt misschien lastiger vol te houden met iemand in de buurt die wel drinkt. Toch is het vooral een kwestie van nog een keer goed bij jezelf nagaan waaróm je meedoet. Jouw eigen motivatie helpt je volhouden; op een feestje, in de kroeg, met je vrienden, bij de -online- vrijdagmiddagborrel en naast je partner op de bank. Zet je redenen om jouw alcoholgebruik tijdelijk op stop te zetten, nog een keer duidelijk voor jezelf op een rij. Want behalve naast je partner op de bank, kom je tijdens je IkPas-periode natuurlijk nog vaker in een situatie waarbij anderen wel drinken en jij niet. In het begin kan dit lastig zijn. Tegelijkertijd zul je merken dat hoe vaker je deze situatie meemaakt, hoe normaler je het vindt dat jij niet drinkt én hoe sneller de behoefte om mee te drinken wegebt. Als je het zo bekijkt, moet je je partner juist dankbaar zijn ; )

Een voordeel van één tijdelijke stopper in huis

Samen tijdelijk stoppen met het drinken van alcohol heeft uiteraard voordelen. Zo kun je alle drank rigoureus uit huis bannen en kom je dus -zeker in tijden van lockdown- nauwelijks meer in de verleiding om te drinken. Aan de andere kant: het is pas een challenge als er momenten van verleiding en opkomende trek zijn. Juist door die momenten uit te zitten, ga je merken dat niet-drinken steeds een beetje makkelijker wordt. Verder kan meedoen aan IkPas soms betekenen dat je toch wat last van een stekelig humeur krijgt op jouw vaste ‘drinkmoment’. Dan is één IkPasser in huis misschien wel genoeg.

Nieuwe motivatie opdoen?

Ben jij vastbesloten om van jouw IkPas-challenge een succes te maken? Fris dan nu je motivatie op met deze 5 redenen en deze 5 redenen om tijdelijk te stoppen met alcohol. Zeker weten dat je er dan weer tegenaan kunt!

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat