De eerste vijf voordelen van pauzeren

Jij hebt besloten 40 dagen niet te drinken. Misschien was het een ‘hoogste-tijd-besluit’ of een ‘kijken-of-het-me-lukt-beslissing’. Wat je reden ook is, het gaat je heel veel brengen. Lees vandaag en morgen meer over in ieder geval tien voordelen van het tijdelijk stoppen met drinken.

Zit jij lekker in je vel en barst je van het vertrouwen dat 40 dagen droog staan gaat lukken? Of vind je het lastig en kijk je ertegen op om het al die tijd zonder alcohol te moeten stellen? Lees deze vijf voordelen van het tijdelijk niet-drinken en geef je motivatie een boost!

1. Bewustwording

Dat glaasje aan het eind van een lange dag, na het sporten, tijdens een gezellige avond op de bank; sommige drankjes zijn zo’n gewoonte geworden dat je er eigenlijk niet eens meer bij stilstaat. Door tijdelijk alle alcoholische drankjes te laten staan, merk je welke rol alcohol speelt in je leven. Dit besef helpt je om in de periode na IkPas bewuster te kiezen: neem ik wel of geen alcoholisch drankje.

 2. Structureel minder alcohol

Een maand of 40 dagen lang geen alcohol drinken, levert je niet alleen per direct gezonde voordelen op, het werkt ook door in je alcoholgebruik op lange termijn. Zo drinken deelnemers aan IkPas zes maanden later gemiddeld 30% minder alcohol dan voor hun IkPas-periode!

3. Meer energie

Geen alcohol drinken is een van de beste cadeaus die je je lichaam kunt geven. Je gaat je fitter en energieker voelen, omdat er voor je lichaam geen energie meer verloren gaat aan het wegwerken van een giftige stof: alcohol. Stoppen met alcohol drinken is onder andere beter voor je lever -het orgaan dat alle alcohol af moet zien te breken-, je hart en je bloeddruk. Grote kans dat je het bewijs van je verbeterde lichamelijke conditie terugziet in je sportieve prestaties. Maar ook je buitenkant knapt ervan op. Een belangrijk effect van alcohol, is dat het je bloedvaten verbreedt. Hierdoor stroomt er meer bloed door de bloedvaten, met als gevolg een rodere of opgezwollen huid. Wanneer je geen alcohol meer drinkt, vernauwen de bloedvaten zich langzaam weer en krijgt je huid haar normale, gezonde teint terug.

4. Lekker slapen, uitgerust opstaan

In tegenstelling tot wat er wordt beweerd over het nemen van een ‘slaapmutsje’, slaap je na het drinken van alcohol niet beter. Je valt wel sneller in slaap, maar de slaap zelf is minder diep. Verder heeft alcohol invloed op je REM-slaap. Dit is het deel van je slaap waarin je droomt, je spieren zich ontspannen en je hersenen alle informatie en emoties van de dag verwerken. Alcohol onderdrukt je REM-slaap, waardoor je ’s nachts geestelijk minder goed herstelt. Ook lichamelijk voel je je uitgeruster, wanneer je voor het slapen geen alcohol drinkt. Door niet te drinken, slaap je lekkerder en begin je de dag uitgerust en vol energie!

 5. Mentaal fitter

Zo’n 63% van de deelnemers aan IkPas geeft aan zich mentaal fitter te voelen. Niet drinken zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren, scherper bent en lekkerder in je vel zit. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op het serotoninegehalte in je lichaam. Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, helpt bij het reguleren van je stemming en zorgt voor een gezond slaappatroon. Bovendien geeft stoppen met alcohol drinken je zelfvertrouwen een positieve boost. Jij bent tenslotte mentaal sterk genoeg om te passen!

 Tot zover de eerste vijf voordelen. Morgen hebben we er nog vijf voor je.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat