Verrassende inzichten opdoen tijdens je pauzeperiode

Nu je bijna de eindstreep van de overbruggingschallenge hebt gehaald, heb je wellicht al van een of meerdere voordelen kunnen proeven. Misschien ben jij een van de gelukkigen die beter slaapt, heb je al een leuk bedrag aan de kant weten te zetten of ben je ineens twee kilo lichter. Naast al deze voordelen kun je ook tot een aantal inzichten zijn gekomen. Welke is op jou van toepassing?

Je weekenden zijn weer van jou

Tot laat opblijven, net een (of twee, of drie) glaasjes teveel drinken, je moe, katerig en lusteloos voelen de volgende dag…Wanneer je een periode niet drinkt, kun je tot de ontdekking komen dat een katervrij weekend eigenlijk heel ontspannen is. Je krijgt veel meer gedaan op een dag (want geen hoofdpijn), je hebt ineens tijd voor een vergeten hobby of je komt erachter dat je ieder weekend drinken helemaal niet zo leuk vindt als dat je dacht dat je dat vond.

Het maakt niet uit wat de rest denkt

Voordat de coronacrisis haar intrede deed, had je waarschijnlijk regelmatig iets sociaals op de planning staan. Hopelijk kunnen en mogen we straks weer naar feestjes en andere gezellige toestanden. Niet drinken kan behoorlijk wat sociale stress opleveren. Zou ik nog wel kunnen genieten van een feestje? Zou het me meer plezier opleveren of juist minder? Welke houding neem ik aan op een feestje? Vinden mensen me nog wel leuk als ik niet drink?

Hier is de waarheid: je zult nooit weten wat mensen echt van je denken en als je al je energie besteedt om het uit te zoeken, ben je altijd afhankelijk van hun mening en validatie. Sommige mensen ondersteunen je beslissing, anderen vinden het ongemakkelijk. Soit. Een pauzeperiode draait om balans, rust, bezinning, bewustwording of wat het dan ook is dat je zoekt. En als jij het gewenste gevoel voelt, dan is dat wat telt.

Nu de sociale agenda voorlopig leeg blijft, is het zaak om het koppie erbij te houden. Blijf sterk, houd jezelf bezig (ga naar buiten of pak een oude hobby op) en laat de verveling niet toeslaan. Verveling kan je immers doen verlangen naar oude vertrouwde zaken, zoals dat glas alcohol. Zeker in deze tijd is het van belang dat je je lichaam vanbinnen optimaal verzorgt.

Je voelt alles en dat is okay

Voor velen van ons, bewust of onbewust, kan alcohol een substituut worden voor het omgaan met moeilijke emoties of stressvolle tijden zoals deze. Of het nu gaat om stress, verdriet, woede, frustratie of wat dan ook, het kan soms moeilijk zijn om te onderscheiden of je recreatief wilt drinken versus emoties wilt verdoven. Nu je tijdelijk niet meer drinkt, komt alles direct binnen. In deze periode leer je hopelijk ook dat je ieder gevoel overleeft. Sterker nog: het niet-drinken geeft je de kans om emoties gemakkelijker te doorlopen en te verwerken. Alcohol geneest tenslotte het verdriet niet, het stelt het alleen maar uit en verhoogt het mogelijk.

Een pauzeperiode kan je dus naast de ‘standaardvoordelen’ ook een verrassend ander inzicht opleveren. Je leert jezelf weer een beetje beter kennen. Kijk, dat is nu een mooie winst!

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat