Veilig in het verkeer dus ook op de e-bike

Een beetje e-bike gaat 25 kilometer per uur. Ongeveer twee keer zo snel als een gewone fiets. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 e-bikegebruikers op zijn of haar elektrische fiets springt met een slok op. En dat is niet handig.

Stella Fietsen vroeg 3000 respondenten naar hun alcoholgebruik in combinatie met hun e-bikegebruik. Wat blijkt? 1 op de 5 stapt na het drinken van enkele glazen alcohol op de e-bike. Geen goede zaak vindt Veilig Verkeer Nederland. ‘Want’, zo zegt de maatschappelijke organisatie, ‘door de alcohol neemt je reactievermogen en alertheid af. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan en neemt de kans op ongevallen toe.’ Als je je bedenkt dat je ook niet beschonken mag fietsen, dan is het logisch dat je niet met alcohol op een e-bike bestuurt. Bron: stelladriehoek.nl.

Aantal promille

Maar wat is beschonken? Of wanneer is het nog wel veilig om een e-bike te besturen? Voor het besturen van een auto of motor mag je niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. En ook voor het besturen van een (elektrische) fiets of scooter geldt dat het alcoholgehalte in je bloed niet hoger dan 0,5 promille mag zijn. Maar het beste is natuurlijk om de gedragslijn van 0% alcohol aan te houden. Wel zo veilig voor jezelf en anders weggebruikers.

Hoeveel glazen bier staan voor 0,5 promille?

Hoeveel je precies mag drinken is afhankelijk van je geslacht, bouw en gewicht. Maar er is wel een vuistregel: als gewone (ervaren) autobestuurder mag je (ongeveer) 2 glazen bier drinken, als beginnend bestuurder hooguit 1 glas bier. Voor een beginnend bestuurder geldt namelijk een alcoholpromillage van 0,2.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat