Tips voor pauzemaatjes

Je bent geen grote innemer van alcohol, maar je past wel. Misschien doe je dit, omdat iemand anders je heeft gevraagd mee te doen. Want samen passen is fijner, gezelliger en beter. Samen sta je immers sterk. Hier lees je enkele tips die jou als ‘maatje van’ van pas kunnen komen.

Via de mail hebben we vragen ontvangen van ‘maatjes’, die graag willen weten hoe ze hun partner/vriend/nicht/broer/buurman/tennisbuddy of wie dan ook het beste kunnen steunen tijdens hun alcoholpauze. Goede vraag! Hier volgen enkele tips.

  • Altijd positief

Een maatje is en blijft altijd positief. Heeft degene die je steunt een moeilijk moment gekend? Luister hiernaar en reageer begripvol. Geef vooral aan dat je trots bent op de ander, omdat hij of zij de verleiding heeft weten te weerstaan.

  • Wat als het misgaat?

Het kan zijn dat de ander toch een keer voor de bijl gaat. Een maatje veroordeelt iemand niet. Praat er samen over en kijk hoe het zo is gekomen, dat de ander alcohol heeft gedronken. Denk samen na over hoe dit te voorkomen in de toekomst. Zie tip 3.

  • Bedenk alternatieven

Om niet in de verleiding te komen toch alcohol te gaan drinken thuis of waar dan ook, is het goed om samen na te denken over smakelijke alternatieven. Zorg dat je thee-, fris- of watersoorten in huis hebt of dat je een aantal alternatieven voor ogen hebt die je zou kunnen bestellen in een café, op een event of tijdens een etentje. Hebben jullie geen inspiratie? Kijk dan eens op onze receptenpagina.

  • Ga samen

Ziet de ander op tegen een bepaalde avond/meeting, een bepaald etentje of event? Wanneer het enigszins mogelijk is, zou je dit event of deze gelegenheid samen kunnen bezoeken. Fysiek samen zijn, versterkt het maatjeseffect. Lukt dit niet? Laat hem of haar weten dat je bereikbaar bent. Bellen kan ook helpen.

  • Verzin een spaardoel

Stel samen een spaardoel vast. Een beloning die jullie beiden verdienen wanneer de 40 dagen erop zitten. Misschien wilden jullie altijd al eens samen een helikoptervlucht meemaken? High teaën? Op schildercursus? Nieuwe hengels? Vul maar in. Een doel doet de motivatie goed.

Veel succes!

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat