Tijdens een pauze ben je lekker jezelf

Na een dronken avond ontvang je appjes met daarin samenvattingen van de vorige avond in oneliners. ‘Zo hee, jij hebt vast hoofdpijn.’ ‘Best wel spierpijn van dat wilde gedans of niet…?!:)’ ‘Ben je alleen naar huis gegaan of…’ Wanneer je te veel drinkt, kun je veranderen in een persoon die je eigenlijk helemaal niet bent of wilt zijn. De wetenschap ontleedde vier typen dronken ‘persoonlijkheden’.

Wetenschappers verbonden aan de universiteit van Missouri-Columbia in South Carolina, onderzochten 187 studenten en hun drinkgedrag. Iedere student had een drinkmaatje bij zich. Iemand die hen goed kende, in nuchtere en in dronken staat. Er werden door beiden twee identieke enquêtes ingevuld, waarbij gevraagd werd hoe vaak iemand dronk, wat de gevolgen daarvan waren en welke (veranderende) persoonlijkheidskenmerken er optraden.

The Big Four

Op basis van ‘The Big Five’, een theorie uit de persoonlijkheidsontwikkeling, keken de onderzoekers naar vijf dimensies om iemands persoonlijkheid te beschrijven: extraversie, mildheid, intellectuele autonomie, ordelijkheid en emotionele stabiliteit. Vervolgens werden de studenten in subgroepen opgedeeld. Het resultaat van dit onderzoek is dat er vier typen dronken persoonlijkheden zijn te omschrijven.

Type 1 Ernest Hemingway

Dit is de groep die weinig verandering doormaakt als drinker. Net als schrijver Ernest Hemingway behouden ze hun ordelijkheid en intellectuele autonomie (onafhankelijk denken). Opvallend was dat dit type van toepassing was op de grootste groep studenten (40 procent). Hierdoor besloten de onderzoekers dat deze groep de meerderheid van de drinkers vertegenwoordigt.

Type 2 Mary Poppins

De Mary Poppins onder ons zijn al gezellig wanneer ze niet gedronken hebben, en worden nog iets extraverter als ze onder invloed zijn van alcohol. Er wordt veel gekletst en gelachen, maar er wordt wel ingeleverd op ordelijkheid en intellectuele autonomie. De 14 procent van de drinkende studenten dat hieraan voldeed, gedroeg zich nog steeds verantwoordelijk en ondervond weinig expliciete problemen van hun alcoholgebruik.

Type 3 Mr. Hyde

Je kent Mr. Hyde van de horrorfilm Dr. Jekyll en Mr. Hyde. De aardige Dr. Jekyll neemt een drankje, waardoor hij verandert in de monsterlijke Mr. Hyde. Type 3 is dan ook het type ‘kwade dronk’. “Leden van deze groep hebben de neiging om onverantwoordelijk, onverstandig en zelfs vijandig te zijn wanneer ze onder invloed zijn”, aldus de onderzoekers. Bovendien heeft deze groep statistisch gezien het meeste kans om gevaarlijke gevolgen van alcohol te ondervinden (zoals een black-out of een arrestatie vanwege openbare dronkenschap).

Type 4 The Nutty Professor

Dit type is in nuchtere toestand eerder verlegen en introvert, maar verandert onder invloed van alcohol in een sociaal dier dat hossend en feestend de avond doorbrengt. Ze kennen het grootste verschil qua persoonlijkheid in nuchtere en dronken staat, maar ze zijn zich nog steeds goed bewust van wat ze doen. Bron: demorgen.be

De mentale kater

De gevolgen van dronkenschap gaan van klein (je hebt iedereen geknuffeld die je tegenkwam) naar groot (je hebt openlijk staan flirten met de nieuwe vlam van je beste vriend(in). Als je niet meer weet wat je doet vanwege je dronken toestand, dan zou je de volgende dag wel eens -naast een lichamelijke kater- ook een spijtkater (mentale kater) kunnen hebben.

De spijtkater is een cocktail van schuld- en schaamtegevoelens. Als je flink doorzakt, kun je de volgende ochtend wel eens balen van jezelf. Waarom lig ik hier nog steeds op de bank en niet in mijn bed? Wat heb ik gisterenavond precies gezegd? Heb ik berichtjes verstuurd naar bekenden of onbekenden? Die spijtgevoelens zijn vervelend om te voelen en werken angst omtrent het ‘niet weten’ in de hand.

Wat fijn dat je je hier in je pauze niet druk om hoeft te maken. Jij bent gewoon lekker je nuchtere zelf.

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat