Dit gebeurt er als je een black-out hebt

Ben jij -ooit in een ver verleden, of recent nog tijdens de coronaperiode- na het wegtikken van een flinke hoeveelheid alcohol wel eens een deel van de avond kwijt geweest? Hoe ontstaat zo’n zwart gat in je geheugen, ook wel een black-out genoemd, eigenlijk? En wat is het effect van regelmatige black-outs op je hersenen?

Misschien is het je wel eens overkomen: je wordt wakker na een avond uit en op wat flarden na, lijkt de avond één grote blur. Je weet niet meer wie je hebt gesproken, wat je hebt gezegd, gedaan of hoe je thuis bent gekomen. Kortom: je hebt een black-out. Zo’n zwart gat in je geheugen treedt op wanneer je in korte tijd veel alcohol drinkt (denk aan gemiddeld zo’n acht tot tien glazen alcohol). Wat gebeurt er dan in je hersenen?

Kortsluiting in de hippocampus

Je geheugen bestaat uit een kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen. In het eerstgenoemde sla je alle informatie op waar je gedurende de dag mee in aanraking komt. De hippocampus (het deel van de hersenen dat ook je kortetermijngeheugen regelt) slaat deze ervaringen een paar seconden tot enkele minuten op als herinneringen. Daarna wordt, vanwege een beperkte opslagcapaciteit, alle onbelangrijke informatie weer gewist. Deze vergeet je dus.

Belangrijke informatie -zoals de naam van iemand die je ontmoet of dat grote nieuws van je vriend- verhuist naar je langetermijngeheugen. En daar gaat het bij te veel drinken mis, want alcohol beïnvloedt de doorstroom van informatie vanuit je korte- naar je  langetermijngeheugen. Het kan de hippocampus zelfs volledig stilleggen. In dat geval verdwijnen nieuwe herinneringen volledig uit je geheugen. Zo kan het gebeuren dat je het fantastische nieuws waarover je vriend je gisteren in de kroeg vertelde, compleet hebt gewist. In dat geval heb je een black-out. Het gekke van een black-out is, dat je niet per se heel dronken over hoeft te komen op de mensen waarmee je hebt gepraat.

Het kleine broertje van de black-out, is de gray-out. In dat geval herinner je je bijvoorbeeld wel nog wie je hebt gesproken, maar slechts flarden van jullie hele gesprek.

Een black-out is een waarschuwing

Naast de vervelende ervaring van niet meer weten wát je precies gezegd of gedaan hebt, is een black-out een vergiftigingsverschijnsel en een fikse waarschuwing van je lijf om in het vervolg minder te drinken. Iedere black-out deelt een zware klap uit aan je hersenen. De schade die je hersenen hierdoor oplopen, kan bij regelmatige black-outs zorgen voor blijvende geheugenproblemen. Regelmatige gaten in het geheugen zijn daarmee een dringende oproep van je hersenen aan jou om je drinkgewoontes onder de loep te nemen. Zeker wanneer je weet dat schade die de hersenen eenmaal hebben opgelopen, onomkeerbaar is.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

In vino veritas

Is Latijn voor: ‘in wijn zit de waarheid’. Oftewel: dronken mensen spreken de waarheid. Maar is dat wel zo? Het antwoord hierop is tweeledig: ja en nee. Alcohol zorgt ervoor…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat