Thuiszitten en bewegen

Wij mensen zitten graag en veel. Van al dat zitten krijgen we niet alleen dikkere billen, maar ook slappere spieren. Dus moeten we zo nu en dan in actie komen. Want beweging versterkt je fysiek en mentaal. Omdat thuiswerken nog steeds de boodschap is, vind je in dit artikel tips om in beweging te blijven achter je bureau.

Diverse onderzoeken hebben een verband gevonden tussen langdurig zitten en een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden en ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, depressie en overgewicht. Ongezellig hè? Goed nieuws: je kunt deze risico’s de kop indrukken door iedere dag een uur intensief te bewegen. Red je dat niet? Er valt ook veel te winnen bij ieder half uur even opstaan en rondlopen. Download een van de volgende gratis apps en je vergeet je mini-break niet: Sitting Timer (Android) of Stand Up! The Work Break Timer (iOS).

Adem in, adem uit

Van een beetje yoga word je leniger en een beetje meer zen. De Daily Yoga-app (Android en iOS) biedt drie gratis sessies kantooryoga. Iedere sessie duurt zo’n tien à vijftien minuten. Zit-oefeningen worden afgewisseld met sta-oefeningen.

Honderd keer actief achter je PC

Download de app 100 Office Workouts voor je Android telefoon in de Google Play Store. Je krijgt maar liefst honderd oefeningen die je zittend of staand achter je bureau kunt uitvoeren. Het is een complete workout-gids met rek-, strek- en anti-rsi-oefeningen, maar ook met krachttraining voor gevorderden. Heb je geen Android telefoon? De gids is ook als pdf te downloaden.

Zonder app en met volle overtuiging

Wil je gewoon wat beweging, maar geen apps en toestanden? Deze vijf oefeningen kun je ieder half uur achter je computer doen.

1. Billen knijpen

Het aanspannen van de bilspieren is een effectieve manier om je zitvlak te verstevigen.

Hoe? Knijp je billen samen, houd dat 5 tot 10 seconden vast en ontspan dan weer.

2. Met gestrekt been erin

Houd je been gestrekt. Lift je been omhoog. Houd hem even in de lucht, laat hem zakken, maar raak de grond niet aan voordat je hem weer omhoogtilt. Doe dit een stuk of 15 keer per been.

3. Tap, tap, tap

Pak je favoriete playlist erbij en stap met je voeten op de grond. Ben je toe aan een uitdaging? Ga staan en tik met je voeten om en om een doos op de vloer aan. Doe dit een minuut of tien.

4. Stoeltjerollen

Heb jij je home office geüpgraded met een bureaustoel op wieltjes? Rijd dan je stoel een stukje naar achter en grijp de tafel vast met uitgestrekte armen. Til je benen op (zodat je je buikspieren aanspant) en trek jezelf naar het bureau en weer terug.

5. Handen schudden mag wel

Maar dan wel alleen met jezelf. Zorg dat je handen zo in elkaar grijpen dat één duim omhoog wijst en de andere omlaag. Trek dan zo hard als je kan, maar zorg dat je handen op dezelfde plek blijven. Houd dit tien seconden vast, ontspan, en herhaal.

Bron: rtlnieuws.nl

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat