Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

…wie is de schoonste van het land? Nou, dat kunnen wij je niet vertellen. Wat we wel weten is dat mensen die goed voor zichzelf zorgen en die lekker in hun vel zitten als vanzelf gaan stralen. En ja, ook minder of niet drinken draagt bij aan je schoonheid. Want wist je dat je een mooiere huid krijgt als je geen tot weinig alcohol drinkt?

Het drinken van alcohol heeft direct invloed op je lever. Aan je lever de taak om de alcohol zo snel mogelijk af te breken. Laat die lever nu verbonden zijn met je huid. Een lever die overuren moet draaien, ervaart stress. Die stress kan zich uiten in een onrustige huid.

Alleen al iedere dag twee glazen alcohol drinken zorgt voor een vochttekort van de huid, en kan leiden tot ontstekingen, verkleuringen, verminderde collageenproductie en vroegtijdige veroudering. Het resultaat is een vermoeide oogopslag, dankzij wallen, een ingezakt gezicht en roodheid. Bron: beaumonde.nl.

Hoe zit dat precies?

Uitdroging door alcohol

Drankjes met een hoog gehalte aan methanol, isopentanol en aceton (ook wel ‘congeneren’ genoemd) zijn verantwoordelijk voor je kater én het uitdrogen van de huid. Daarnaast belemmert het drinken van -te veel- alcohol de productie van vasopressine. Het hormoon dat je helpt water op te nemen.

Ontstekingen door alcohol

Mixdrankjes en cocktails zijn lekker zoet. En dat komt door de grote hoeveelheid suiker en koolhydraten die deze drankjes bevatten. Overmatige koolhydraten en suikers kunnen leiden tot ontstekingen van de huid.

Acné door alcohol

Naast suikerbommen zijn er ook drankjes met een hoog zoutgehalte. Beide soorten alcohol kan dankzij het hormoon IGF-1 leiden tot een overproductie van olie in je huid. De huidzakjes worden geblokkeerd door de olie. En omdat je huid al op scherp staat wat betreft ontstekingen, creëer je hier de ideale omstandigheden voor het ontwikkelen van puistjes.

Huidveroudering door alcohol

Alcohol onttrekt vocht aan de huid en het drinken van alcohol heeft celbeschadiging tot gevolg. Ook vermindert het de voorraad vitamine A in je lever, een krachtig antioxidant dat de celvernieuwing bevordert en je huid beschermt tegen zaken als vervuiling.

Huidverkleuring door alcohol

Alcohol zorgt voor verwijde bloedvaten. Als de bloedvaten te veel uitzetten, barsten ze. Bovendien kan de huid er dof uit gaan zien als de lever niet meer goed functioneert, danwel kunnen er pigmentvlekken rond de ogen ontstaan. Bron: womenshealth.com.

Een pauze laat je huid stralen

Alcohol werkt vochtafdrijvend, hierdoor moet je tijdens je stapavondje/etentje/bezoek aan vrienden vaker naar het toilet. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in rap tempo meer vocht verliest. Daarnaast vermindert alcohol de productie van het antidiuretisch hormoon, wat normaal gesproken het lichaam helpt om vocht weer op te nemen.

Doffe ellende

Dankzij het drinken van alcohol moet je dus én vaker naar het toilet én de productie van het antidiuretisch hormoon vermindert voelbaar. Dit bij elkaar opgeteld, zorgt ervoor dat er een vochttekort in je lichaam ontstaat en dat zie je aan je huid. Na een avondje te diep in het glaasje te hebben gekeken, ziet je gezicht er de volgende dag veelal grauw en dof uit en voelt deze minder soepel aan. Tijdens de pauzeperiode merk je binnen een paar dagen al een groot verschil aan je huid. Deze zal meer gehydrateerd worden en daardoor jonger en frisser ogen.

Snel resultaat

Wanneer je pauzeert, boek je snel resultaat. Ook wat betreft je huid. Omdat je tijdelijk niet drinkt, hydrateert je huid beter. En dat zorgt voor een frisse en jongere oogopslag. Binnen een paar weken trekt de ergste roodheid weg en krijgt je gezicht een natural glow. Wat de conditie van je huid extra stimuleert, is het drinken van water, veel slaap, een goede gezichtsreiniging en het eten van voldoende groente.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat