Proost! Op je prostaat.

Alcohol en de prostaat. Daar valt een heleboel over te vragen en te vertellen. Wat heeft alcohol met prostaatkanker te maken? Kun je dankzij alcohol erectieproblemen krijgen? En wat is de relatie tussen alcohol en een vergrote prostaat? Dat en meer lees je hier.

We gaan er vaak maar gewoon vanuit dat ons lichaam zijn werk doet. Maar een lichaam is geen machine. Zo nu en dan loopt er iets spaak. Ook de prostaat kan wat te verduren krijgen. Prostaatproblemen zijn er in allerlei vormen. Door het drinken van overmatig alcohol kun je deze problemen bespoedigen of verergeren.

Alcohol en prostaatkanker

Langdurig te veel alcohol drinken kan verschillende soorten kanker bevorderen. Aan die lijst kan ook prostaatkanker worden toegevoegd. Opmerkelijk is dat ook bij een lage alcoholconsumptie het risico op prostaatkanker toeneemt (met 8%). Bij een alcoholgebruik van drie glazen per dag neemt het risico met 23% op prostaatkanker toe.

Prostaatkanker is bij mannen naar aantal gevallen de tweede kanker. In 2012 werden wereldwijd 1,1 miljoen nieuwe gevallen geconstateerd. Dat was 15% van alle nieuwe gevallen van kanker. De overlevingskans is groter dan bij de meeste andere kankers, zodat prostaatkanker op de vijfde plaats staat qua sterfte. Bron: stap.nl.

Alcohol en erectieproblemen

Wanneer je als man te veel alcohol drinkt, verlaagt de testosteronspiegel in het bloed. Hoewel je met minder testosteron nog steeds lustgevoelens kunt voelen, zorgt deze daling er wel voor dat je geen erectie en/of zaadlozing krijgt. Matigen of geen alcohol drinken is altijd beter. Maar bovengenoemde problemen hoeven niet per se te maken hebben met alcohol. Moeilijker urineren, impotentie, of andere aandoeningen kunnen bijvoorbeeld ook met leeftijd als oorzaak hebben. Raadpleeg je huisarts als je vragen hebt.

Bron: alcoholinfo.nl.

Alcohol en prostaatvergroting

Vanaf hun zestigste levensjaar krijgen mannen vaak een groter prostaat. Dat is geen reden tot paniek en het heeft ook niets te maken met kanker. Wel kan een vergrote prostaat problemen met het plassen veroorzaken. Alcohol kan dit soort prostaatklachten verergeren, omdat alcohol het blaasweefsel kan irriteren. Hierdoor kunnen de plasproblemen verergeren. Bron: apotheek.nl.

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat