Pauzevoordelen: fris wakker worden enzo

Nu je meedoet aan Dry January kan het zo zijn dat je een aantal fijne ervaringen opdoet. Er kleven namelijk heel wat voordelen aan een periode zonder alcohol. Welke dat zijn, lees je hier. 

Fris wakker worden

Naar bed gaan en wetende dat je de volgende ochtend fit, fris, gemotiveerd en met een uitgerust gevoel wakker wordt: wie wil dat nu niet? Dus ’s avonds voor het slapengaan geen gehannes met suikerwater, pijnstillers en gefrituurd voedsel (want dat zou de kater verminderen), maar gewoon een beetje lezen of muziek luisteren voordat je in een gezonde diepe slaap valt.

Meer zelfvertrouwen

Sommige mensen halen hun zelfvertrouwen uit alcohol, omdat je met alcohol misschien net wat scherper, grappiger en losser bent. Totdat je te veel drinkt en je misschien wel luidruchtig, opdringerig of zelfs bozig wordt. Niet leuk en niet goed voor je zelfvertrouwen. Trouw zijn aan jezelf, je lichaam goed behandelen, je emoties het hoofd bieden, beter eten en regelmatig sporten zijn allemaal dingen die je een innerlijk vertrouwen kunnen geven waar geen drankje tegenop kan.

Geen spijt hebben

Als je flink doorzakt, kun je de volgende ochtend wel eens balen van jezelf. Waarom lig ik hier nog steeds op de bank en niet in mijn bed? Wat heb ik gisterenavond precies gezegd? Heb ik berichtjes verstuurd naar bekenden of onbekenden?  Die spijtgevoelens zijn vervelend om te voelen en werken angst omtrent het ‘niet weten’ in de hand. Hoe fijn is het, dat je je precies kunt herinneren wat je deed, wat je zei en hoe je de avond hebt beleefd?

Uit de nameting onder 7079 IkPas-deelnemers uit 2020 bleek het volgende:

-60% voelt zich lichamelijk fitter

-60% voelt zich mentaal fitter

-31% valt af

-55% slaapt beter

-49% bespaart geld uit

-21% krijgt een glanzende huid

-26% levert betere sportprestaties

-14% ziet zijn relatie verbeteren

Wat heb je te verliezen?

We kunnen beter vragen: wat ga jij er allemaal mee winnen? Er zijn zoveel voordelen te noemen, dat deze actie geen verliezers kent. Nee, ook niet als je per ongeluk expres toch een alcoholisch drankje drinkt tijdens je pauzeperiode. Hoe daar mee om te gaan, lees je in een andere nieuwsbrief. Voor nu: geniet van alle aanstaande voordelen!

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat