‘OokSoberen’ met Druk en andere films

Heb jij oktober dit jaar voor jezelf tot OokSober gebombardeerd? Dan is een filmpje pakken deze maand hét perfecte uitje. Zo hoef je even geen rondjes af te slaan of uit te leggen waarom je (tijdelijk) geen alcohol drinkt, maar kun je gewoon met een cola en een bak popcorn in het pluche wegzakken om te genieten van een mooie film. Wij zetten een paar aanraders voor je op een rij. Met voorop de Deense film Druk, oftewel: Dronken!

Grote kans het onderwerp ‘alcohol’ je juist deze periode extra bezighoudt. Zo lees je deze nieuwsbrief, denk je misschien meer na over de rol die alcohol in jouw leven speelt of is het een onderwerp van gesprek met je vrienden. Dompel jij je graag onder in het thema ‘alcohol’ en wil je weten hoe een alcoholexperiment op een middelbare school compleet uit de hand loopt? Dan is de Deense film Druk een must-see!

Druk

Druk (Dronken) is een Deense film van regisseur Thomas Vinterberg met acteur Mads Mikkelsen in een van de hoofdrollen. De film uit 2020 won de Oscar voor beste buitenlandse film. De film opent met beelden op een middelbare school, waar vier uitgebluste, bevriende docenten zich ieder op eigen wijze door het schooljaar worstelen. Wanneer ze tijdens een verjaardagsdiner bij elkaar komen en constateren dat ieder van hen wel wat schwung kan gebruiken, oppert de jarige een interessante theorie: een Noorse psychiater stelde dat mensen van nature een te laag alcoholpercentage in hun bloed hebben. Van een permanent percentage van 0,5% zouden we namelijk leuker, productiever en creatiever worden. De vier vrienden besluiten deze theorie te testen door hun lessen in een continue staat van beneveling te geven. Het wetenschappelijke experiment levert in eerste instantie vooral positieve uitkomsten op, tot doseren steeds lastiger wordt. Daarbij kan de situatie natuurlijk niet anders dan escaleren. Druk neemt je -ook dankzij het geweldige acteerwerk van de vier hoofdrolspelers- mee op een dorstige reis waarbij alle highs and lows van alcoholgebruik voorbijkomen. Met herkenbare en grappige, maar ook schrijnende momenten. Je leeft mee en krijgt bij vlagen trek in een borrel, al droogt die wens gaandeweg vanzelf op. Druk zet aan het denken en laat een blijvende indruk achter.

Wil jij Druk niet missen? Deze film is nog tot 20 oktober in verschillende bioscopen in Nederland te zien.

Liever geen film met alcohol als thema? Andere aanraders in oktober zijn:

  • No Time to Die – James Bond heeft zijn leven als geheim agent verruild voor een rustig bestaan op Jamaica. Dan duikt oude vriend en CIA-agent Felix Leiter op. Hij vraagt James’ hulp bij het bevrijden van een ontvoerde wetenschapper. De missie leidt naar een mysterieuze schurk die gewapend is met levensgevaarlijke nieuwe technologie. Echt een klus voor 007 dus.
  • Liefde zonder Grenzen – Even helemaal ontspannen met een feelgood romcom? Volg dan vader Ferry, zijn dochters Eva en Lieke en zoon Maarten. Hoewel hun levens totaal verschillen, hebben ze allemaal één ding gemeen: ieder van hen is op zoek naar de ware.
  • The Rookie – Een ongeval slaat de toekomstplannen van ambitieuze motorrijder Nicky aan diggelen. Met hulp van schoonzus Vero en neefje Charlie probeert Nicky zijn leven weer op de rit te krijgen. Ondertussen ziet hij in het coachen van Charlie de kans om zijn droom alsnog te verwezenlijken. Maar daar denkt Charlie anders over.
  • Martin Luther King vs. the FBI – Deze documentaire schetst met archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici het verbijsterende verhaal van hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden vanaf eind jaren 50 tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968.

Bronnen: pathe.nl en moviemeter.nl

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat