Omgaan met stress (tijdens corona)

De vorige keer zoomden we in op het effect van een alcoholpauze op je mentale weerbaarheid. En vertelden we dat corona ervoor zorgt dat we soms minder lekker in ons vel zitten. Gelukkig dalen de aantallen in de ziekenhuizen en komt de vaccinatie goed op gang. Maar die laatste loodjes kunnen pittig zijn. Wij komen met tips.

Omgaan met stress tijdens corona (en tegelijkertijd meedoen aan IkPas)

  • Houd zoveel mogelijk contact met je omgeving. Dus blijf Facetimen of bellen met je ouders, vriend, vriendin, broer of zus en maak op straat op dat praatje met de buurman of die bekende. Het is vanaf nu ook toegestaan om vier bezoekers per dag te ontvangen thuis.
  • Heb je een moeilijk moment? Praat erover met de mensen dicht bij je.
  • Realiseer je dat het normaal is dat je je soms somber, angstig of gestrest voelt. Accepteer deze gevoelens, voel ze en je zult merken dat ze ook weer wegtrekken.
  • Wissel inspanning af met voldoende ontspanning. Sport, wandel, lees een boek, luister naar muziek of doe een half uur yoga of mindfulness om even tot jezelf te komen.
  • Schrijf voor jezelf iedere dag één positief moment op. Dit mag ook iets kleins zijn, zoals een fijne wandeling met de hond of de zon die op je gezicht scheen. Door het op te schrijven, maak je de lichtpuntjes zichtbaarder voor jezelf én heb je straks een mooie opsomming van positieve ervaringen.
  • Houd vast aan je dagelijkse ritme, sta op tijd op en ga op je gewone tijd naar bed.
  • Accepteer omstandigheden die je niet kunt veranderen en richt je aandacht op de dingen waar je wel invloed op hebt.
  • Buig negatieve gedachten om naar gedachten die je meer kracht geven. Denk niet: ‘het is een zware tijd’, maar ‘het is een zware tijd, maar ik kom hier doorheen en het wordt beter’.

Bron: depressievereniging.nl

Natuurlijk staat op moeilijke momenten je IkPas-coach voor je klaar. Voel je dat je daarnaast meer hulp nodig hebt bij het omgaan met stress tijdens corona? Neem dan contact op met je huisarts en ga erover in gesprek.

 

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat