Omgaan met ‘dorst’ tijdens een pauze

Gingen je sociale afspraken voor je alcoholpauze nog gepaard met een (royale) slok alcohol, deze challenge sta je op iedere borrel, verjaardag of andere sociale gebeurtenis met een non-alcoholisch drankje in je hand. Krijg je van deze gedachte spontaan zin in een glas alcohol? Lees dan hier hoe je met triggermomenten omgaat en tóch een gezellige maand hebt!

Hoewel je vol overtuiging begon aan je pauzeperiode, zie je nu de maand vollopen met lunchafspraken, verjaardagen en andere sociale gebeurtenissen. Spontaan zakt de moed je in de schoenen. Want hoe weersta je tussen al deze gezelligheid door, de verleiding om alcohol te drinken? 

Zeg ‘ja’ (en soms ‘nee’) tegen dingen

Natuurlijk kun je nog steeds een prima sociaal leven hebben zonder alcohol. Bovendien is je sociale agenda leegvegen niet de manier om je alcoholpauze door te brengen. Je wil immers juist ontdekken welke impact het tijdelijk niet-drinken heeft op je normale dagelijkse leven. En bij dat dagelijkse leven horen vaak ook sociale aangelegenheden. Wat je wél kunt doen om jezelf een beetje te beschermen, is goed nadenken over de sociale evenementen waar je ‘ja’ tegen zegt. Is het bijvoorbeeld een avond uit met goede vrienden, leuke muziek en weet je bij voorbaat dat je er lekker kunt dansen? Focus je dan op die positieve facetten en ga ervoor! De kans is groot dat je een fijne avond gaat hebben én kunt ervaren hoe een avond uit zonder alcohol eruitziet.

Krijg je echter een uitnodiging voor een sociale gebeurtenis waarvan je op voorhand weet dat de kans dat je er gaat zwichten voor een glas alcohol wel erg groot is, dan kun je jezelf hier beter tegen beschermen en beleefd verstek laten gaan. Kun of wil je de betreffende sociale activiteit (of verplichting) niet skippen? Maak dan vooraf een mental video. Zo geef je jezelf een extra steuntje in de rug.

Non-alcoholische smaakmakers

Een triggermoment kan zijn wanneer je op een feestje, bijeenkomst of andere sociale happening staat en iedereen om je heen voor je gevoel met een lekker alcoholisch drankje in zijn of haar handen staat. Om de verleiding te kunnen weerstaan is een glas thee, water of cola soms gewoon niet voldoende. Vraag in dat geval eens of er misschien een ander non-alcoholisch drankje te krijgen is? Zeker in horecagelegenheden valt er qua drankjes of cocktails genoeg te kiezen. Grijp de gelegenheid aan om een nieuwe non-alcoholische smaakmaker te ontdekken!

Praat over je pauzeperiode

Heb je een feestje, verjaardag of avond uit gepland staan in de komende weken, dan kun je het gevoel krijgen dat je moet gaan opboksen tegen de sociale druk om alcohol te drinken. Zeker wanneer je normaal gesproken op zo’n gelegenheid mee zou drinken. Vrienden, familieleden of andere bekenden moeten misschien even wennen aan het idee dat jij dit keer overslaat. In dat geval is het goed om meteen bij binnenkomst te vertellen dat je even geen alcohol drinkt. Leg ook uit waarom je pauzeert en wat het met je doet. Niet iedereen zal even enthousiast reageren, maar bedenk dat dit wellicht meer zegt over het drinkgedrag van de betreffende persoon, dan over jouw niet-drinken. Anderen zullen je juist aanmoedigen en sterken in je voornemen. Zo verandert een triggermoment in een extra boost om vol te houden.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat