Moeilijk moment? Maak een mental video!

Blijf jij, sinds je meedoet aan IkPas, liever thuis op de bank zitten en beginnen vrienden te klagen dat ze je al eeuwen niet meer hebben gezien? Wanneer je vastbesloten bent om je alcoholpauze vol te houden en bang bent om tijdens een avond uit tóch voor de bijl te gaan, kun je de neiging hebben om je sociale agenda leeg vegen. Zonde, vindt psychotherapeut en stresscoach Carien Karsten. Want je kunt jezelf heel goed trainen in het hebben van een alcoholloze én gezellige avond. Met behulp van de mental video.

Grote kans dat even geen alcohol drinken, je het grootste deel van de tijd reuze meevalt. De uitdaging zit hem vaak in het weerstaan van een aantal momenten van sterke verleiding. Meestal zijn deze ‘triggermomenten’ verbonden aan activiteiten die je gezellig en ontspannen vindt. Zoals een etentje met je partner, een feestje bij vrienden of een avond uit. Toch is alle gezelligheid uit je agenda schrappen, niet de oplossing. Je doet immers mee aan IkPas om erachter te komen welke rol alcohol in jouw dagelijkse leven speelt. En daar kom je alleen maar achter wanneer je je leven leeft zoals normaal. Bovendien kun je jezelf mentaal goed voorbereiden op een leuke avond.

De mental video

Heb jij binnenkort een feestje, etentje of ander uitje waarbij je normaal gesproken alcohol drinkt en ben je bang dat je de verleiding niet kunt weerstaan? Psychotherapeut en stresscoach Carien Karsten deelt hieronder een mentale oefening waarmee je jezelf optimaal voorbereidt op een avond zonder alcohol en mét gezelligheid.

De mental video

Doe je ogen dicht. Beeld je in dat je op de locatie van je avond uit staat (dus in het theater, bij je vrienden thuis, in het restaurant enz.) Loop nu in gedachten de hele avond zo gedetailleerd mogelijk door. Daarbij beleef je de avond als een soort film in je hoofd.

Visualiseer bijvoorbeeld de pauze tijdens de voorstelling, zie hoe iedereen aan een statafel staat bij je vrienden, of hoe je aan tafel zit in het restaurant. Kijk hoe iedereen om je heen met een glas alcohol staat, behalve jij. Jij houdt een drankje zonder alcohol vast. Je ziet jezelf het drankje oppakken en ervan drinken. Je ziet de gezelligheid om je heen en doet gewoon mee.

Terwijl de avond zich voor je ogen afspeelt, kun je de spanning op momenten dat je het moeilijk vindt om alcohol af te slaan, op voelen lopen. Zodra je deze spanning voelt oplopen, open je je ogen. Je haalt rustig adem en balt je vuisten. Dit doe je totdat je je weer rustig voelt. Eenmaal rustig, sluit je je ogen weer en speel je de film verder af. Dit doe je, totdat je de hele avond hebt doorlopen. Omdat je steeds stopt zodra de spanning oploopt, en pas verdergaat wanneer je weer ontspannen bent, zul je merken dat je aan het eind van de ‘avond’ een leuke tijd hebt gehad.

Doe deze mental video minimaal één keer, voordat je naar de daadwerkelijke avond uit gaat. Je zult zien dat je na deze oefening beter opgewassen bent tegen de moeilijke momenten. Bovendien kun je tijdens het echte uitje terugvallen op de ontspanning die je voelde tijdens het oefenen. Balde je tijdens de mental video bewust je vuisten bij het ontspannen? Bal ze dan opnieuw wanneer je je gespannen voelt tijdens de werkelijke avond. Je zult zien dat er meteen een gevoel van ontspanning optreedt. Zeker weten dat je daarna meer ontspannen geniet van een gezellige én alcoholloze avond. Missie geslaagd!

Het fijne van deze oefening, is dat je hem thuis op bank kunt doen. De kracht van het visualiseren is trouwens niet nieuw. Ook topsporters, musici en andere professionals maken hier gebruik van om beter te presteren of om angsten te overwinnen.

Gerelateerd

Achtergrond

Alcohol als woonaccessoire

Wie dol is op woonprogramma’s herkent dit vast: barretjes vol mooie borrelglazen, een serieus goedgevulde wijnkast of beter nog: een (dubbele) wijnklimaatkast. Alcohol en interieur het lijkt een voldongen combinatie.…
Lees meer
Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat