Ode aan de frisse ochtend

25 januari 2023 / Actueel / Achtergrond

We zijn in het staartje van Dry January beland en dat betekent dat je er al heel wat alcoholloze dagen op hebt zitten. Waar dit ’s avonds bij vlagen misschien moeilijk is, heb je vast al ontdekt dat de beloning in de ochtenden ligt. Want een ochtend na een dag zonder alcohol is op alle manieren een frisse ochtend. Tijd om het fruitige begin van de dag in het zonnetje te zetten. Met alle voordelen van de frisse ochtend op een rij!

Begin de dag met een frisse lach!

Dit voordeel heb je misschien al geroken: het schrappen van je vaste slaapmutsje ’s avonds levert je de volgende ochtend een frissere adem op. Hoe dit komt? Alcohol werkt vochtafdrijvend. Je lichaam droogt dus uit van het drinken van alcohol. Minder vocht hebben in je lijf, leidt ook tot minder speeksel in je mond. Terwijl speeksel er juist voor zorgt dat de mond schoon blijft en bacteriën minder kans krijgen. Verder wordt alcohol die het lichaam opneemt, door het bloed vervoerd. Daarbij passeert alcohol verschillende organen, waaronder je longen. Via de longblaasjes kunnen alcoholmoleculen in de luchtwegen terechtkomen en worden uitgeademd. En eerlijk is eerlijk: dat maakt de kwaliteit van je adem niet beter. Hulde daarom aan dit frisse begin van de ochtend. Ook namens je bedgenoten ; ) Bron: Jellinek.nl

Fris hoofd

Alcohol beïnvloedt de slaapcyclus (zie ‘Lekker slapen met een fris hoofd’). Veel mensen die een alcoholpauze inlassen, merken dat ze beter slapen. Beter slapen betekent automatisch dat je ’s ochtends uitgeruster wakker wordt. Grote kans dat je merkt dat je bij het horen van de wekker makkelijker uit bed komt, meer energie hebt én je de hele dag scherper voelt in je hoofd. Logisch, want je hersenen voelen zich superfris na een heerlijk nachtje doorslapen.

Tijd voor jezelf

Tijdens je alcoholpauze is de kans dat je te laat in bed ligt omdat je toch nog dat extra drankje pakt, een stuk kleiner. Tegelijkertijd gaat de kwaliteit van je slaap in de pauzeperiode omhoog. Hierdoor ben je ’s ochtends misschien al eerder dan normaal klaar voor de dag. De extra tijd die zo’n frisse ochtend je oplevert, kun je lekker spenderen aan……jezelf! Gebruik jouw frisse ochtend om rustig te ontbijten, de krant te lezen, die puzzel op te lossen, te sporten of een wandeling te maken. Of zet je frisse ochtend in om plannen te maken, gedachten op een rij te zetten of knopen door te hakken. Door iedere frisse ochtend even tijd voor jezelf te maken, creëer je een ochtendroutine die je extra energie geeft. En daar pluk je de rest van de dag de vruchten van!

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat