Nieuws over drink- en rookgedrag tieners

In Nederland wordt er, met als basis het Nationaal Preventieakkoord (2018), hard gewerkt om het roken, problematisch alcoholgebruik en ook overgewicht onder de bevolking terug te dringen. Nu presenteerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onlangs een rapport waaruit blijkt dat één op de vijf 15-jarigen recent e-sigaretten gebruikte en meer dan de helft probeerde al alcohol.  Het onderzoek werd uitgevoerd in Europa, Centraal-Azië en Canada.

Alarmerend noemt de WHO deze uitkomsten. Alcohol is het vaakst gebruikte middel bij adolescenten: 57 procent van de 15-jarigen heeft minstens één keer alcohol geprobeerd en bijna vier op de tien (37 procent) gaf aan in de 30 dagen voor de bevraging alcohol te hebben gebruikt.

E-sigaretten worden steeds populairder, blijkt uit het rapport. Ze hebben de conventionele sigaretten voorbijgestoken: 32 procent van de ondervraagde 15-jarigen gaf aan ooit e-sigaretten te hebben gebruikt en 20 procent in de 30 dagen voor de bevraging, ten opzichte van 25 en 15 procent voor gewone sigaretten.

Cannabisgebruik vertoont dan weer een lichte daling. Het percentage 15-jarigen dat ooit cannabis heeft gebruikt daalt van 14 procent in 2018 naar 12 procent in 2022.

Geen spraken van verschil tussen jongens meisjes

Wat betreft rook- en drinkgedrag is er geen sprake meer van een kloof tussen jongens en meisjes. Meisjes evenaren of overtreffen op 15 jaar jongens op het vlak van roken en het gebruik van alcohol en e-sigaretten. Bron: nieuwsblad.be.

Wil jij dit roken en drinken bespreekbaar maken of houden met jouw tiener(s)? Lees dan hier onze tips.

Gerelateerd

Achtergrond

Tot hier en niet verder

Nederlanders staan open voor maatregelen die gezond eten en drinken stimuleren, maar het moet niet te dwingend worden. We willen wel moeite doen voor het verbeteren van onze gezondheid, maar…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat