5 alcoholtips voor ouders

Roken en drinken mag niet voor je achttiende verjaardag. Eigenlijk is het zelfs beter om geen alcohol te drinken tot je vierentwintigste, omdat de hersenen tot die leeftijd nog in ontwikkeling zijn. Ondertussen drinkt de helft van de twaalf- tot zestienjarigen wel eens alcohol. Hoe ga je hier als ouders mee om? Wij komen met 5 tips.

We schreven er al vele artikelen over. Maar het is een onderwerp dat we niet vaak genoeg kunnen aansnijden: jongeren en alcohol. Het is ook lastig. Hoe begeleid je je kind hierin? De wet is duidelijk. Tot je achttiende mag je niet roken en drinken. En toch gebeurt het bij de vleet. En toen?

Tip 1: Uitstellen, uitstellen, uitstellen

Nee, niet met een vinger laten proeven. Ook geen shandy, nee (bier met 7Up). Zelfs geen klein biertje of een slokje champi, omdat het feest is. Stel het hele proef- en ontdekproces van je tieners zo lang mogelijk uit. Maak duidelijke afspraken met je kind, blijf toezicht houden, en praat erover. Een afspraak kan zijn: ‘wees altijd eerlijk over je alcoholgebruik’ of ‘kom je even melden als je thuis bent’.

Tip 2: Verslap niet bij kind nummer zoveel

Bij de eerste houd je de teugels misschien wat strakker en de bij de tweede al wat losser. Maar houd als ouder je koppie erbij. Ook kind nummer 2, 3 of 4 hebben begeleiding nodig.

Tip 3: Vraag naar het alcoholgebruik van je tiener(s)

Stel de vraag ‘Hoeveel en wat heb je gedronken’, als ze zich komen melden ’s avonds of ’s nachts. Of de volgende dag als je je zoon of dochter spreekt. Als ouder zie je waarschijnlijk wel wanneer je kind de waarheid een beetje verfraaid.

Tip 4: Awkwarrrrrd

Gênante verhalen vertellen over je eigen of andermans dronken acties van vroeger. De meeste tieners schamen zich al voor het minste of geringste, dus raar gedrag ten gevolge van alcohol is iets wat ze willen voorkomen…hopelijk…

Tip 5: Stel alcohol gelijk aan roken

Veel jongeren zijn inmiddels doordrongen van de schadelijke gevolgen van roken. Dat doe je niet. En toch is alcohol net zo schadelijk, maar wordt het nog steeds gezien als een eigen keuze. We hebben dus nog wat te doen op het gebied van beeldvorming. Praat hier eens met je kind over. Stel alcohol gelijk aan roken. Beide doe je niet. In ieder geval niet voor je achttiende. Ook niet een beetje. Gewoon helemaal niks.

Bron: pointer.kro-ncrv.nl

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat