Niet zwichten voor trek? Voorspel je valkuilen!

Onderzoek naar goede voornemens laat zien dat de meeste voornemens na twaalf dagen sneuvelen. En omdat IkPas nu eenmaal geen twaalf dagen, maar de hele maand januari duurt, is het volhouden van deze challenge niet voor niets best een…inderdaad: uitdaging. Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf te wapenen tegen de moeilijke momenten. Door bijvoorbeeld je valkuilmomenten te voorspellen.

Twaalf dagen, zo lang hielden mensen in 2018 volgens een grootscheeps onderzoek van een sportapp hun goede voornemens gemiddeld vol (bron: metronieuws.nl). In dit geval ging het over goede voornemens op het gebied van sporten. Het onderzoek laat zien wat we allemaal stiekem al weten: nieuw gedrag een langere periode volhouden, valt niet altijd mee. Daarom lees je in deze nieuwsbrief regelmatig tips die je helpen bij het overwinnen van mentale hobbels tijdens je IkPas-avontuur. Dit keer deelt psycholoog, therapeut en coach Carien Karsten haar tip rond het voorspellen én tackelen van jouw ‘valkuilmomenten’.

Wat zijn jouw valkuilmomenten?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is de basisgedachte bij deze tip van Carien. “Wanneer mensen een goed voornemen hebben, beginnen ze hier vaak vol enthousiasme aan. Het goede gevoel dat gezond bezig zijn geeft, maakt dat het nieuwe gedrag zeker een week lang goed is vol te houden. Maar verbleekt de eerste euforie eenmaal, dan wordt het moeilijker. Wil je voorkomen dat je vervolgens in een ‘zwak’ moment voor de bijl gaat? Dan doe je er goed aan om momenten waarop je terug kunt vallen, vooraf te voorspellen. Bedenk voor jezelf wanneer jij normaal gesproken vindt dat je wel een alcoholisch drankje ‘verdiend’ hebt. Tien tegen één zijn dit momenten waarop je moe, gefrustreerd of in een slecht humeur bent. Zet deze triggermomenten voor jezelf op een rij.”

Jezelf afleiden en niet verbieden

Als je er even over nadenkt, weet je waarschijnlijk zo een aantal risicomomenten op te noemen. Carien: “Bedenk per valkuilmoment wát je op dat moment gaat doen. Dus bedenk vooraf al welke afleiding je gaat zoeken. Ben je moe? Spreek dan bijvoorbeeld af dat je eerst een bad neemt. Voel je je gefrustreerd of humeurig? Ga dan iets leuks doen of bedenk vooraf wie je dan gaat bellen. Geef jezelf ondertussen wel toestemming om wanneer je na je afleidingsactiviteit nog steeds zin hebt in dat drankje, alsnog je drankje te drinken. Zo leg je minder druk op jezelf.

Bovendien zul je in veel gevallen merken, dat je zin in alcohol tijdens je afleiding vanzelf is verdwenen. Heb je nog wel onverminderd trek en kun je de verleiding niet weerstaan? Dan geldt als je tóch een drankje drinkt: er is nog niets verloren. Pak de draad van je challenge gewoon weer op. Alcohol drinken zit zo verweven in ons dagelijks leven, dat het even tijd nodig heeft om uit je systeem te raken. Eén drankje drinken, hoeft niet te betekenen dat jouw IkPas-avontuur niet geslaagd is.”

Wat zijn jouw valkuilmomenten? Deel ze met andere IkPas-deelnemers op het IkPas-forum.

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Esther aan het woord

Hier is er weer een uit de categorie: practice what you preach. De afgelopen twee jaar heb ik als teamleider mogen werken binnen het IkPas-team. Dit team is de hardwerkende…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat