Niet ijskoud maar lauwwarm

In de zomer, wanneer de zon hoog aan de hemel staat, kun je dorstiger zijn dan normaal. Logisch, want je verliest ook meer vocht. Vocht dat aangevuld moet worden. Hoe verleidelijk dat glas ijswater dan ook is, beter is het om iets met een lauwwarme temperatuur te drinken. We lichten een en ander even toe.

Lauwwarm water, thee of een sapje op kamertemperatuur in plaats van alles wat uit de koelkast komt of extra koud wordt gemaakt met behulp van ijsklontjes, is beter voor je lichaam om te drinken. Waarom? Omdat die ijskoude drankjes jouw hersenen het signaal geven, dat je minder of geen dorst meer hebt. Maar je vochtpeil zegt iets anders. Bij lauwwarme drankjes krijgen je hersenen deze signalen niet en dus wil je blijven drinken. En dat is dus een stuk gezonder.

Afkoelen met iets warms

Door iets warms te drinken of te eten koel je af. Een kop dampende thee op een warme zomerdag werkt zelfs verfrissend. Klinkt onlogisch, toch is het zo. Dankzij de warmte van een kop thee of een bord pittige curry bijvoorbeeld, ga je zweten. Het vocht verdampt  en daar daalt je lichaamstemperatuur weer van. 

Geen alcohol

Op een zonovergoten dag is een koud biertje of een wijntje met extra ijsklontjes zo gepakt. Het lijken echte dorstlessers te zijn, maar helaas dat is maar schijn. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en stimuleert vochtafdrijving (lees: je gaat vaker naar het toilet). Daarnaast zweet je ook in de volle zon. Dat is dus dubbel vochtverlies. Dit vochtverlies ontwikkelt zich al snel in vochttekort. Met uitdroging tot gevolg. Lees meer over uitdroging in het artikel: ‘Alcohol drinken in de zon. Goed plan?

Drink dus een glas lauwwarm water met munt, citroen of gember of experimenteer met theesmaken wil je de zomer lekker koel doorkomen. Bron: gezondnu.nl.

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat