Minder gevallen alcoholvergiftiging

10 september 2021 / Actueel / Achtergrond

In lockdown zitten was niet leuk. In sommige gevallen zelfs zwaar of nog erger: schrijnend. Maar als we dan toch een lichtpuntje mogen aanstippen, tijdens de twee lockdowns in 2020 zijn er minder kinderen opgenomen geweest vanwege een alcoholvergiftiging.

De eerste lockdown (half maart 2020 – eind mei 2020) zorgde ervoor dat het aantal kinderen dat werd opgenomen met een alcoholvergiftiging met 70 procent daalde. Wel steeg het percentage weer toen na de maand mei de coronamaatregelen werden losgelaten. Om vervolgens, tijdens de tweede lockdown (half oktober 2020 – eind december 2020) weer te dalen.

Niks te doen dus niks te drinken

De reden achter de dalingen zit hem in de sluiting van de horeca en sportclubs, het beter handhaven van leeftijdcontroles in supermarkten en veel thuiswerkende ouders waardoor er meer toezicht was.

Meer goed nieuws

Volgens kinderarts Nico van der Lely daalt het aantal veertienjarigen dat zich op de alcoholpoli moet melden. Dat is mooi. Helaas doet deze constatering niets af aan het totaal aantal opgenomen jongeren. Dat daalt niet, alleen gedurende de twee lockdowns dus. De gemiddelde leeftijd van een jongere die opgenomen wordt met een alcoholvergiftiging is nu 15,7 jaar.

Bron: nrc.nl.

Gerelateerd

17 januari 2022 / Achtergrond

3 x mooier door pauzeren

Tuurlijk, echte schoonheid zit vanbinnen. Maar het oog wil ook wat. Dus doen velen van ons moeite om er goed uit te zien. Gezond eten, voldoende slaap en regelmatig bewegen…
Lees meer
16 januari 2022 / Achtergrond

So far so good

So far, so good! We zijn ondertussen over de helft van de maand januari, mijn ‘Dry January’. Ik moet eerlijk bekennen, de afgelopen weekenden vond ik moeilijk. Moeilijk in de…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat