Minder gevallen alcoholvergiftiging

In lockdown zitten was niet leuk. In sommige gevallen zelfs zwaar of nog erger: schrijnend. Maar als we dan toch een lichtpuntje mogen aanstippen, tijdens de twee lockdowns in 2020 zijn er minder kinderen opgenomen geweest vanwege een alcoholvergiftiging.

De eerste lockdown (half maart 2020 – eind mei 2020) zorgde ervoor dat het aantal kinderen dat werd opgenomen met een alcoholvergiftiging met 70 procent daalde. Wel steeg het percentage weer toen na de maand mei de coronamaatregelen werden losgelaten. Om vervolgens, tijdens de tweede lockdown (half oktober 2020 – eind december 2020) weer te dalen.

Niks te doen dus niks te drinken

De reden achter de dalingen zit hem in de sluiting van de horeca en sportclubs, het beter handhaven van leeftijdcontroles in supermarkten en veel thuiswerkende ouders waardoor er meer toezicht was.

Meer goed nieuws

Volgens kinderarts Nico van der Lely daalt het aantal veertienjarigen dat zich op de alcoholpoli moet melden. Dat is mooi. Helaas doet deze constatering niets af aan het totaal aantal opgenomen jongeren. Dat daalt niet, alleen gedurende de twee lockdowns dus. De gemiddelde leeftijd van een jongere die opgenomen wordt met een alcoholvergiftiging is nu 15,7 jaar.

Bron: nrc.nl.

Gerelateerd

Achtergrond

Na het tandenpoetsen je mond spoelen met mondwater. Veel mensen geeft het een extra fris gevoel. Goed te begrijpen. Toch is het ook met dit middel een beetje opletten. Althans…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat