Mien, heb jij mijn feestneus gezien?

Wanneer sommige mensen iets te diep in het glaasje kijken, verandert hun neus van kleur. Zo’n rode of paarse neus wordt ook wel een ‘drankneus’ genoemd. Oftewel: rhinophyma. Hoe dat zo komt, lees je hier.

Een rode of paarse neus is natuurlijk niet levensbedreigend. Maar vervelend is het wel. Een neus kan een rode of paarse kleur aannemen als er alcohol wordt gedronken. Alcohol verwijdt de bloedvaten, waardoor deze beter te zien zijn. De verwijde bloedvaten in je huid veroorzaken warmte en een rood gezicht.

Schepje erbovenop

Maar we kunnen niet alle schuld op de alcohol afschuiven. Aan de roodheid van de neus ligt vaak een huidziekte ten grondslag, zoals couperose of rosacea. Een dergelijke huidziekte verwijdt eveneens de bloedvaten. Alcohol doet daar nog een schepje bovenop.

Wat is couperose en wat is rosacea?

Bij couperose is er sprake van verwijde rode en blauwe adertjes in het gezicht. Bij rosacea zien we deze verschijnselen ook, maar hierbij komen ook andere verschijnselen voor zoals rode bultjes, puskoppen en zwellingen. Het huidbeeld van couperose is vaak vrij stabiel, terwijl bij rosacea het huidbeeld soms plotseling kan opvlammen waardoor het moeilijk kan zijn het onder controle te krijgen. Bron: velthuiskliniek.nl en huidarts.com.

Even resumé

Een ‘drankneus’ komt niet per se door het drinken van alcohol. Zo’n rode of paarse neus is een vorm van een huidziekte. Wel is het zo dat oppervlakkig gelegen rode adertjes in je gezicht door het drinken van alcohol kunnen verwijden.

Hatsjie. Proost.

Misschien heb jij geen last van een rode neus, maar wel van een verstopte neus na het drinken van alcohol. Dan zou je wel eens behept kunnen zijn met een alcoholintolerantie. Na het drinken van alcohol treedt een allergische reactie op in de vorm van een niesbui, traanogen of een verstopte neus. Wat je dan het beste kunt doen? Thee bestellen in plaats van wijn en een watertje in plaats van bier. Tja…

 

 

 

 

 

Gerelateerd

Wijzig instellingen voor chat