Langpauzeerders aan het woord

Pieter slaapt sinds zijn pauze weer lekker en Nicolette drinkt geen alcohol vanwege de medicijnen die ze slikt. En beiden tikken over een week het half jaar ‘droog staan’ aan. Hier lees je hun ervaringen.

Pieter (54) dronk al jarenlang een wijntje ’s avonds. Steeds vaker kreeg hij last van slechte nachten en angstige gevoelens. Een IkPas-poster die opriep om mee te doen aan Dry January wekte zijn nieuwsgierigheid. Dus besloot hij na de feestdagen in de maand december te stoppen met het drinken van alcohol. En toen was het ineens bijna juni.

“Ik begon steeds meer last te krijgen van dat wijntje. Ik sliep slecht en voelde ik me angstig. Geen prettig iets. Al vrij snel nadat mijn alcoholpauze begon, merkte ik verschil. Ik sliep beter, had geen last van angstige gevoelens meer, droomde niet vervelend, werd fit wakker en had meer energie. Deze voordelen ervaar ik nog steeds. Dat is ook de reden dat er steeds een maandje bij is gekomen.

Tip van Pieter: “Sinds ik ’s avonds geen alcohol meer drink, heb ik een alternatief slaapmutsje gevonden. Voordat ik naar bed ga, drink ik een beker sojamelk met twee anijsblokjes erin. Daar slaap ik dus als een roos op.”

Het moeten drinken van alcohol is er voor mij helemaal af. Ik heb er geen behoefte meer aan. Al heb ik een paar dagen geleden wel een biertje gedronken, omdat het vakantie is. En weet je wat? Ik voelde het direct en heb het bij eentje gelaten. Ik sport sinds een jaar of 3 regelmatig en ik merk nu ik geen alcohol drink, dat het sporten me nog gemakkelijker afgaat. Ook daarvoor laat ik bewust de alcohol staan. En wat ook helpt? De e-mails van IkPas lezen met informatie over wat alcohol voor invloed heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Daarnaast zijn de e-mails gewoon leuk om de dag mee te beginnen, omdat ze bol staan van de weetjes en tips met betrekking tot het -tijdelijk- stoppen met alcohol.”

Nicolette (62) heeft al vaker meegedaan aan IkPas, maar pauzeert nu voor het eerst zo lang aan één stuk. Het slikken van medicatie is haar grootste motivatie om langere tijd geen alcohol te drinken.

“Ik heb te kampen met een depressie en daarvoor slik ik medicijnen. Het is heel onverstandig om alcohol te drinken in combinatie met deze medicijnen. Dry January ging me goed af, maar februari vond ik dan wel weer een lastige maand. Ondertussen ben ik bijna een half jaar gestopt met het drinken van alcohol en zo lang ik mijn medicijnen moet blijven nemen, drink ik dan ook niet.

Hoewel ik nu niet drink, zeg ik nooit nooit. Ik kan heel erg genieten van een glas wijn. Ik denk dan ook dat als ik stop met de medicatie, dat ik heus wel weer eens een glas alcohol drink. Ook omdat ik verder weinig voordelen merk van geen alcohol drinken. Al is er wel één voordeel te bedenken trouwens, sinds ik niet drink, drinkt mijn man ook minder. Hij houdt (on)bewust toch een beetje rekening met het feit we niet samen drinken.

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat