Jongeren drinken later, maar wel meer

Wanneer je ‘begint met drinken’ verschilt van jongere tot jongere. In sommige gezinnen drinken jongeren openlijk mee met hun ouders, bij anderen wordt er een gedoogbeleid gevoerd en weer anderen drinken niets tot hun achttiende. En dan heb je er nog een heleboel tussenin zitten. Toch zijn de regels heel helder: drinken en roken is verboden tot je achttiende levensjaar. Hieronder lees je de feiten en cijfers wat betreft alcohol en jongeren.

We beginnen met goed nieuws: vergeleken met 2003, zijn jongeren in 2019 gemiddeld ruim één jaar ouder als zij voor het eerst alcohol drinken (12,0 jaar versus 13,3 jaar). Daar moeten we dan wel direct een kanttekening bij plaatsen. Vergeleken met 2003 drinken veel minder leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs, maar wordt er door de drinkers onder hen juist vaker gebinged.

Ook wanneer je de leeftijden van Nederlandse jongeren die beginnen met drinken afzet tegen hun Europese leeftijdsgenoten, komen we goed weg. Maar ook hier is een keerzijde te melden. Volgens de ESPAD-studie dronken Nederlandse 15- en 16-jarige leerlingen in 2019 – vergeleken met de gemiddelde Europese leeftijdgenoot – voor het eerst op wat oudere leeftijd, vaker per maand, maar vooral véél meer per gelegenheid. Nederlandse jongeren drinken gemiddeld 6,5 keer per maand alcohol.

Reminder NIX onder 18

Hoe zit het ook alweer? In 2014 heeft de overheid de leeftijdsgrens voor het drinken van alcohol opgeschroefd van 16 naar 18. Maar hoe ga je hier in de praktijk als ouder(s) mee om? Is een glaasje op oudjaarsavond echt zo verkeerd? Kinderchampagne kan toch geen kwaad? En gecontroleerd drinken –onder toezicht- is beter dan stiekem, nietwaar? En zo zijn er nog veel meer situaties te bedenken waarin je je als ouder(s) de vraagt stelt: welke grenzen moet ik stellen?

Op de website van Jellinek, NIX18 of Novadic Kentron, vind je een heleboel tips die je verder kunnen helpen met het maken van afspraken over alcoholgebruik. Al zijn de regels in Nederland wel al heel duidelijk: drinken (en roken) onder de 18 jaar mag niet. Ook niet voor een keertje. Ook niet op het vijftigjarig huwelijksfeest van opa en oma. Ook niet op vakantie. Ook niet na het winnen van het kampioenschap. Ook niet…helemaal niet dus.

Het is bewezen dat jongeren die drinken, ook veel drinken. In het coronajaar 2020 was 14,5% van de drinkende jongeren van 12 t/m 17 jaar – volgens het CBS – een zware drinker. Omdat niemand gelukkig wordt van een alcoholprobleem is het geen vraag, maar een weet dat je alcohol (en tabak) tot aan het de achttiende verjaardag van je zoon of dochter verbiedt. Bron: stap.nl.

 

 

 

Gerelateerd

Achtergrond

Boekentip: Alcohol Alarm!

Eerst was er de podcast ‘Alcohol Alarm!‘ en nu is daar dan ook het boek. Bekende Vlaming Evi Heyndrickx, podcaster, spreker, entert(r)ainer en mentor, vertelde eerder in podcastvorm al openhartig…
Lees meer
Wijzig instellingen voor chat